facebook
twitter

България

След три протеста Борисов дава 1.7 млн. лв. на педиатрията

През септември се очаква да започне строителството на новата детска болница
119
Министерски съвет
Разговорите около тази маса се наложиха като печелившия формат за всички протестиращи.

В пореден опит да потуши протестите на работещите в специализираната болница по педиатрия, но без да изпълни основното им искане, кабинетът ще отпусне допълнителна субсидия за лечебното заведение. "Утре ще внеса в Министерския съвет проект на постановление, с което на Министерството на здравеопазването ще бъде предоставен допълнителен финансов ресурс в размер на близо 3 млн. лв. От тези средства на държавните и общинските болници ще бъдат предоставени 500 хил. лв. за закупуването на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хил. лв. за осигуряването на 50 кувьоза. Отделно 1.7 млн. лв. са средствата, с които ще бъде финансирана педиатричната болница", обяви във вторник министър Кирил Ананиев. По стар обичай това стана след среща при премиера Бойко Борисов, на която са били "педиатри, неонатолози и директори на акушеро-гинекологични лечебни заведения".

Не е особено ясно на какво точно основание МЗ ще даде пари на Педиатрията, без да бъде заподозряно от други болници в непозволена държавна помощ. Това ще стане "по Програмата „Майчино и детско здравеопазване“ по реда на Наредба №3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване", обясни Ананиев. По реда на наредбата МЗ финансира болници в отдалечени райони, за спешна помощ, за инфекциозни и белодробни болести, а според министъра "този ресурс ще бъде изразходван както за подобряване качеството на лечението на децата, така и за увеличаване възнагражденията на работещите“. 

Миналата седмица работещите в педиатрията протестираха за трети път, блокираха бул. "Иван Гешов" и заплашиха, че ще спрат плановия прием в болницата. Те искат специален статут на лечебното заведение - то да не е търговско дружество и да може да получава финансиране от бюджета, отпадане на лимитите за детското здравеопазване и по-добро заплащане. От здравната каса първоначално обявиха, че лимити няма, но след това признаха, че проблем има и обещаха той да бъде решен. Специален статут обаче ще има само за бъдещата комплексна детска болница, не и за настоящата специализирана такава. Беше решено и от резерва на НЗОК да се отпуснат 50 млн. лв., с част от които да се увеличат цените на клиничните пътеки в педиатрията.

До края на този месец ще бъде обявена обществената поръчка за инженеринг на новата детска болница, като очакванията са в началото на месец септември да започне реалното ѝ строителство, припомни вчера Ананиев. Очаква се лечебното заведение да отвори врати след 2 години.

 

ОТЗИВИ

„На този етап ние сме удовлетворени. Днешната среща дава решение на проблемите пред детската болница. С парите, които ще се влеят в болницата, ще можем да задържим, а и, надявам се, да увеличим персонала си, за да можем да вършим задълженията си така, както подобава“, заяви началникът на Клиниката по неврология в болницата проф. Иван Литвиненко след срещата.

Все още няма коментари

Още

Жена пострада при въоръжен грабеж на газстанция в София

17.11.2019

889 4
26 години от гола на Емил Костадинов в Париж (ВИДЕО)

17.11.2019

89 5
Определиха кой ще вземе 600 млн. лв за 13 км от "Струма"

17.11.2019

2079 49

Влез или се регистрирай за да коментираш

×