facebook
twitter

България

Ще има период без глоби за новите кодове за лекарствата

126
Илияна Кирилова

"До края на годината ни предстои преходен период, в който ще се продават лекарства с код и без код, така че никой няма основания да се притеснява, че няма да има възможност да отпуска лекарства на своите пациенти. Освен това, ако аптеката работи с НЗОК и има софтуер и интернет, е нужно да се оборудва само с т.нар. четец", каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов пред БНТ по повод влизането в сила от 9 февруари на системата за верификация на лекарствата.

Става дума за специален двуизмерен код, който производителите вече ще слагат на опаковките на всички медикаменти с рецепта, а аптеките ще трябва да го сканират и да пращат информацията в обща европейска база данни, иначе няма да могат да продадат препарата. Целта е да се ограничи продажбата на фалшиви лекарства. Преди седмица обаче фармацевти обявиха, че близо половината от аптеките у нас не са готови за новата система, а част от тях дори нямат компютри. Те поискаха верификацията да се отложи.

"Тази година глоби няма да има. Тепърва предстои промяна в закона, с която да се определят глобите за този, който не поддържа системата за верификация. Има подготвено такова предложение, но то трябва да мине през обществено обсъждане, през Министерския съвет, парламента“, обясни Гетов. Аптеките няма да плащат и никаква такса за присъединяване и за работа със системата, успокои той. Освен това на пазара още поне година ще има произведени в предни периоди лекарства, без кодове на опаковките, които аптеките също могат да продават. За момента едва 4 на сто от медикаментите у нас са с двуизмерните кодове.

Гетов припомни също, че специализираната система за контрол на паралелния износ в момента е доникъде. „Няма наредба, няма техническо задание, не се знаят параметрите на тази система. От 12 февруари трябваше да тръгне според промените в закона, но ще се забави поне до есента“, каза Илко Гетов. Целта на тази система пък е аптеките да сигнализират агенцията по лекарствата при недостиг и отказ за доставки на медикаменти от търговците на едро. Така агенцията ще има информация има ли опасност от недостиг на конкретни препарати и временно да забранява износа им.

 

БРЕКЗИТ

„Все още съществува проблемът с Брекзит, тъй като никой не знае какво ще се случи. Около 1000 лекарства в България се внасят от Обединеното кралство. Компаниите са осигурили от производителите известни количества, които вече са на територията на ЕС, и не вярвам да се стигне до недостиг. Но самата неяснота какво ще се случи предизвиква смут в системата“, каза проф. Гетов.

 

Все още няма коментари

Още

Понеделниците след изборите ще бъдат неучебни, но присъствени

22.10.2019

766 2
Румен Радев и съпругата му при новия японски император

22.10.2019

2783 38
Запорирано е имущество на Миню Стайков за над 134 млн.лв

22.10.2019

1202 8

Влез или се регистрирай за да коментираш

×