facebook
twitter

България

Шефът на антикорупционната комисия удължи отпуска си

Пламен Георгиев плащал данъци за терасата, за която твърди, че не е негова
660
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Пламен Георгиев

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е удължил платения си годишен отпуск до средата на юни, съобщи "Дневник". Той трябваше да се върне на работа във вторник, но проверките на прокуратурата и НАП срещу него още не са приключили. Данъчните проверяват всички приходи и разходи на Георгиев и съпругата му за 6 г. назад. 

Проблемите на Георгиев започнаха, когато разследване на антикорупционния фонд разкри, че той е пропуснал да обяви в имотната си декларация тераса от 186 кв. м със сауна към тризонета си, който е закупил на цена под данъчна оценка. Отначало той отказа да даде обяснение, но след това по "съвет" на премиера бе принуден да излезе в отпуск.

Георгиев твърди, че не е декларирал спорната тераса, тъй като в нотариалния акт тя е вписана като обща част. По думите му има тълкувателно решение на съда, според което покривът на жилищна сграда, дори и да има други функции, включително и на тераса, не може да промени основното си предназначение. Всъщност и двете тераси към тризонета са описани в нотариалния акт на Георгиев като част от закупения имот. Затова първоначално той обяви, че документът е сбъркан и данъчната оценка е неправилно изчислена. Самият той пък не забелязал тази грешка. Не е ясно дали е подал искане за поправка на нотариалния си акт.

"Този покрив е по-голям от апартамента – 150 кв. м апартамент и 180 кв. м тераса. Как да декларирам покрива? Ако го бях декларирал, щяха да ме обвинят, че съм заграбил обща част, и щяха да бъдат прави. Аз съм декларирал терасата, която е към апартамента, но не и покрива. Отделно от това и до днес не мога да разбера в какво ме обвиняват", казва Георгиев пред "Дневник". В същото време обаче той плащал данъци за общата тераса. "Ако проверите, едва ли има друг луд като мен да си плаща данъци на общата част. Но аз мисля, че така е морално и така е редно", твърди председателят на КПКОНПИ. Изобщо не става ясно как той плаща данъци за нещо, което твърди, че не е негово, след като местните данъци и такси се определят от общината според нотариалния акт.

Георгиев твърди още, че терасата не е ипотекирана. "Как мога да ипотекирам обща част? След като нотариусът ме предупреди, че няма как да купя терасата, защото е покрив на блока. До него има излаз само от нашия апартамент, въпреки че е обща част. И преценихме със съпругата ми, че ще плащаме данъци, защото така е честно и защото го ползваме", обясни Георгиев. 

Георгиев твърди, че не вижда с какво би могъл да попречи на проверката, ако е на работа, тъй като тя се извършва от НАП и прокуратурата. Въпреки това заяви, че ще изчака официалното й приключване. "Готов съм да си подам оставката, ако има каквито и да е съмнения. Всъщност парите ми са кристално чисти – имам кредит и наследствен апартамент", каза той.

Заместникът на Георгиев Антон Славчев също е собственик на огромна тераса, закупена на ниска цена, но той не само че не е в отпуск и срещу него няма проверки, но и в момента замества титуляря в КПКОНПИ.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Появи се заплаха за разкриване на още хакнати данни от НАП

16.07.2019

2029 25
Тази нощ спират за час движението по "Струма" край Марикостиново

16.07.2019

596
Манолова сезира КС за забраната за свободното къмпингуване

16.07.2019

211 3

Коментари

Хулиган

Това лице няма ли кой да го зачеше, какво получи в замяна като даде на Боко идулгенция за Мишо Бирата?

Иначе успехите му в битката с корупцията са всеизвестни...

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata...

Wolf ACE

Боже, Божке! Преценили, че така било честно - да плащат и данъка на "общите" части сами...

Тоя е егаси мазния плазмодии !

Сигурно поназнайва нЕкои работи, та да не смее Самодържеца да го бутне!

fractal

Това се случва защото няма строителни стандарти за ново строителство и разни архитекти си правят съчинения и строителните инженери се чудят как да построят сградите

Защо в жилищни сгради има офиси на фирми като по закон е забранено

Влез или се регистрирай за да коментираш

×