facebook
twitter

България

Шефът на Агенцията по горите подава оставка

В България вече има огнища на чума по свинете, каза земеделският министър Румен Порожанов
363
БГНЕС
Инж. Григор Гогов

Инженер Григор Гогов, директор на Изпълнителната агенция по горите, ще подаде оставка заради сигнал за конфликт на интереси. Това обяви земеделският министър Румен Порожанов по време на първото заседание на Централния епизоотичен съвет заради африканската чума по свинете, което се провежда днес, предаде БГНЕС.

Оставката на шефа на агенцията идва след разследване на Нова ТВ за това дали е имало злоупотреби при изграждането на оградата по румънската граница, предназначена да спира навлизането на диви животни у нас.

Според министър Порожанов нямало данни за конфликт на интереси, но въпреки това е взето решение за рокадата.

От дърводобивния бранш се появиха обвинения за подставени лица и неизгодни сделки при изграждането на оградата срещу дивите свине в Северна България. Според хора от бранша горските са изградили оградата на завишени цени, а фирма, близка до директора на Агенцията по горите Григор Гогов, доставяла част от материалите за съоръжението, припомня за разследването си Нова ТВ.
„Африканската чума по свинете е много активно застъпена в Румъния - там 12 от двадесет и няколко области са засегнати, те са под възбрана на ЕС”, каза още земеделският министър. За съжаление и в пограничните зони на България, където имаме сухоземна граница с Румъния, също са установени огнища на африканската чума по свинете, добави Порожанов.
На срещата в Министерския съвет се обсъждат мерки срещу пренасянето на зараза от африканска чума по свинете и чума по дребните преживни животни. Участват и министрите на финансите, на вътрешните работи и на икономиката, както и вицепремиерът Томислав Дончев и изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев.

Все още няма коментари

Още

Антикорупционната комисия поиска отнемане на имущество на Трайчо Трайков за 2.4 млн. лева

16.11.2018

877 14
Радев: Българите осъзнават, че властта има една цел – да не загуби властта

16.11.2018

5938 114
Иванчева и Петрова си отиват вкъщи заради влошено здраве

16.11.2018

1251 27

Влез или се регистрирай за да коментираш