facebook
twitter

България

САЩ дадоха оферта за 8 F-16, но не обявиха цена

120
 Lockheed Martin

Отделът за военно сътрудничество към посолството на САЩ в София официално представи на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70. Това съобщиха официално от американското посолство.

От информацията не стават ясни финансовите параметри на евентуалната бъдеща сделка, което предполага и че цената ще може да бъде коментирана. 

Изрично обаче е подчертано, че в американската оферта са включени още въоръжението на самолетите, както и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал.

"Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили. Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания", се казва още в съобщението на посолството.

И българското Министерство на отбраната съобщи за офертата, но също не посочи цена. "Предстои окончателно финализиране на предложението на американската страна съгласно националните процедури и внасянето му в Министерския съвет", обяви само МО.

Очакванията са предложението да е за около 2,2 млрд.лв, което е в повече от предварително заложените 1.8 млрд. лв. С последващо решение на парламента бе разрешено да се преговаря и за по-висока цена. Американският конгрес прие таван на сделката от близо 3 млрд.лв, включваща пълно оборудване и последващо обновяване, но веднага след това и американската, и българската страна обясниха, че това е само част от процедурата и окончателното предложение ще е далеч по-евтино. Това обаче повдига съмненията, че по-евтиният вариант ще включва минимално оборудване и въоръжение.

Другият голям проблем пред сделката - плащането наведнъж, изглежда решен, след като финансовият министър обяви, че България можела да плати веднага цялата сума за самолетите. Само преди дни премиерът Бойко Борисов пък обяви, че една от целите на закупуването на американските изтребители F-16 Block 70 е участието на България в операции на НАТО. След като обяви, че преговорите със САЩ продължават и че той се бори за намаляване на цената, Борисов си пожела да влезе "и в други планове на НАТО". Освен това той информира, че вече се бил разбрал с македонския си колега Зоран Заев, че ако България купи самолетите, то те ще пазят и Македония, защото и без това ще навлизат в тяхна територия, тъй като не можело да завиват толкова бързо.

Ако се стигне до сделка, то изтребителите за България ще бъдат произведени в завода на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, където ще бъдат построени и самолетите за Бахрейн и Словакия.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2402 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3202 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

888 5

Коментари

dream team
снимка на dream team

?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×