facebook
twitter

България

Само едно частно училище е поискало финансиране от МОН за 2019 г.

154
Илияна Кирилова
Очаквано частните школа, включили се в системата на държавното финансиране, се броят на пръсти.

Само едно частно училище е поискало държавно финансиране през 2019 г., но е получило отказ. Така учебните заведения, които получават средства за издръжка на обучението на учениците си от държавния бюджет, си остават колкото и миналата година - 15 на брой. Това става ясно от отговори на просветното министерството на въпроси на "Сега".

Частните училища имат право на държавни средства от 2018 г. Тогава да се включат в системата на държавното финансиране поискаха едва 9 частни училища и 6 детски градини. Всички те бяха одобрени, а за целта от бюджета бяха заделени 1.8 млн. лв. Останалите обаче не проявиха интерес заради условието да приемат 20% от учениците си безплатно, вкл. деца с изявени дарби и специални образователни потребности.

За 2019 г. само едно частно школо е поискало да се присъедини към тях - Частна профилирана гимназия по инженеринг технологии и компютърни науки - Варна. Тя обаче е получила отказ, за да не се получи двойно финансиране от бюджета. "Едноличен собственик на капитала в дружеството е ТУ-Варна - държавно висше училище, финансирано със средства от държавния бюджет", обясниха от МОН.

Другите 15 учебни заведения продължават да получават средства през 2019 г. и не е нужно да кандидатстват наново. 4 от одобрените частни детски градини са от Варна, една е от София и една - от Търговище. Училищата, които получават държавно финансиране, са от София, Пловдив, Добрич, Варна, Търново и др. Общо в тях се обучават 553-ма ученици от първи до дванадесети клас и 28 деца в подготвителни групи.

 

 

 

Все още няма коментари

Още

"Инсайдър": България е хъб, но и мишена на руското разузнаване

17.02.2019

2081 37
Мей поиска подкрепа от Борисов за Брекзит

17.02.2019

1894 18
Голямо задръстване на "Цариградско шосе" на входа на София

17.02.2019

1095 5

Влез или се регистрирай за да коментираш