facebook
twitter

България

Само 12% от предложенията на софиянци са приети от общината

Светослав Спасов 
77
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Администрацията на столичния кмет Йорданка Фандъкова почти не взема под внимание мнението на гражданите, когато решава даден проблем или казус. И рядко информира жителите на София защо предложенията им са приети или отхвърлени. Това става ясно от анализ на организацията „Визия за София” на тема „Как да подобрим ефективността на обществените консултации в Столичната община”. Според проучването само 12% от получените становища по време на обществените дискусии са променили крайното решение и средно само в 15% от обсъжданията управата на града е публикувала аргументи за приемането или отхвърлянето на становищата. В 34.7% от изследваните случаи има публикувана обратна връзка след проведения дебат, като в едва половината резултатите са били обобщени. „В този процес ключова важност имат достъпното представяне на информацията и управлението на очакванията на гражданите – поставянето на ясни цели и рамки на процеса. Гражданите от самото начало трябва да имат ясно структурирана информация за процеса на вземане на решения, за да не бъдат разочаровани от своето участие в него”, се казва в изводите на „Визия за София”.

Друг проблем е представителността на обсъжданията. „Визия за София” изчислява, че на тях средно присъстват 15 души, което е крайно недостатъчно. В 45% от случаите дискусиите са в извънработно време, което е удобно за определени активни граждани, но в други случаи е още един фактор за слабо участие.

ПРЕПОРЪКИ

Формите на обществени обсъждания, използвани от структурите на Столичната община, са предимно пасивни: информиране, публикуване на информация в интернет страниците на общината и национални медии, отбелязва докладът. Той препоръчва засилено използване на интерактивни форми на взаимодействие – „лице в лице“ и в социалните мрежи. Промяната на еднопосочния модел на комуникация в интерактивна и двупосочна изисква и инвестиции за осигуряване и обучение на човешки ресурс, който да комуникира активно с гражданите по техните мнения и препоръки, пише в препоръките.

Все още няма коментари

Още

И най-малката улица в София - "Малко Търново", ще се ремонтира

20.05.2019

44 1
Цацаров събра в ДАНС всички служби

20.05.2019

315
Градушка удари Северозападна България

20.05.2019

584 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×