facebook
twitter

България

Роми безпрецедентно “сурвакаха” Каракачанов с искане за оставка

За първи път представители на малцинството се събраха на политически протест пред МС
701
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Красимир Каракачанов бе сурвакан от ромски деца в чест на Банго Васил.

Казусът “Войводиново” влезе в неочаквана фаза – стотици роми се събраха вчера на протест пред сградата на Министерски съвет и поискаха оставката на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Повод бяха думите му от миналата седмица "Циганите в България станаха изключително нагли” и последвалото събаряне на постройки. Протестът бе първият подобен у нас – досега роми бяха демонстрирали в различни селища, най-често със социални искания (за помощи), но никога на жълтите павета с така добре фокусирана политическа цел. Цялата тази драма съвпадна с празника Банго Васил, което пък доведе до забавната ситуация в сградата на Министерството на отбраната Каракачанов да бъде сурвакан от ромчета. Междувременно се оказа, че казусът със събарянето може да стигне до съда в Страсбург и до неблагоприятни последствия за България. 

Пловдивското село Войводиново стана водеща тема, след като на Богоявление двама роми пребиха военния Валентин Димов. После хора от български етнос организираха няколко протеста, гетото в селото бе съборено като наказателна акция, а интелектуалци подкрепиха с подписка Каракачанов. Междувременно нападателите бяха задържани с постоянна мярка, а пострадалият – опериран, като в момента се възстановява.

"Каракачанов, върви си", "Войводите не събарят къщи", "България казва не на нацизма”, пишеше на плакатите на ромите вчера. Бившият депутат от ДПС Александър Методиев, познат като Бат Сали, наобикаляше митингуващите. Карачаканов пък заяви, че всеки има право да протестира, и нападна правозащитните сдружения, които усвоявали пари без резултат от интеграция. Една организация, на която той отдавна има зъб – Българския хелзинкски комитет, обяви от своя страна, че ще сезира главния прокурор и международни наблюдатели за събарянето във Войводиново. Според БКХ обитателите са изпъдени, без да им се даде законовата възможност да изнесат вещите си и без да се спазят законовите срокове при принудително събаряне. Организацията смята да помогне на засегнатите. Съгласно процедурите ромите могат да се обърнат към Европейския съд по правата на човека в Страсбург, ако властите в България не вземат мерки. Пред “Дневник” представител на община Марица заяви, че не са разрушавани жилищни сгради, а стопански постройки, т.е. не са нарушени правата на живеещите в съборените къщи.

Междувременно МО съобщи, че в неделя вечерта трима военни курсанти са били атакувани от мъж от ромски произход. Нападателят, който бил с множество престъпления и присъди зад гърба си, ударил с брадва автомобила на младежите.

 

ПРОТЕСТИ И КОНТРАПРОТЕСТИ

Всичко това не изчерпа ромската тема вчера. И жители на Троян поискаха да се събори местно гето. Случаят там много прилича на този във Войводиново -  ромите се заселват през годините, увеличават се постепенно, незаконно ползват ток и вода, институциите биват сезирани, проверките откриват нередности, но пък мерки не се вземат. Протестиращите описаха ужасна картина край копторите – непрекъснато палене на кабели, струпване на боклуци, непоносима миризма, разхождащи се коне и кучета сред улиците, шум от чалга. Те свидетелстваха и за още по-голям проблем – ударно увеличаване на ромите в последните месеци из целия град, като подозренията са свързани с местните избори наесен. В ролята на говорител на протеста влезе дългогодишният съветник Николай Тодоров, който от 2015 до 2017 г. оглавяваше местния парламент и е бивш активист на ВМРО.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

345 6
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

275 5
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

242 8

Коментари

вила

На какъв език,той разбира ли го?

Evasion

Междувременно се оказа, че казусът със събарянето може да стигне до съда в Страсбург и до неблагоприятни последствия за България. 

Какво точно има предвид редакцията под "неблагоприятни последствия за България"? Плашене на гаргите, да? Отговорът може да включва и какво точно е "съда в Страсбург" - градския съд ли?

 

стотици роми се събраха вчера на протест пред сградата на Министерски съвет

Инвентаризация на металните изделия в района на протеста направена ли е? Какви са липсите?

 

Васик

Ромският въпрос е ултима рацио на българските политикани. Това показва и елементарното ниво на мислене на Каракачанов. Но сега изгърмя и този патрон и ще трябва да измисли нещо ново.

Памфуций
снимка на Памфуций

И все пак фактът, че има ромски въпрос у нас , сам по себе си е значим. 

Влез или се регистрирай за да коментираш