Медия без
политическа реклама

В разрез с Конституцията НС излиза във ваканция преди изборите

Главният секретар на парламента ще поеме административните функции на председателя

 От ПП-ДБ не защитиха предложенията си.
Илияна Димитрова
От ПП-ДБ не защитиха предложенията си.

В последно време обичайна практика на доскорошните партньори в управлението ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС е да използват всеки случай, който противоречи на интересите им, за да правят законодателни изменения. Това често е в разрез с Конституционните промени, които те самите прокараха в края на миналата година.

Доказателство за това е и днешният ремонт на парламентарния правилник, според който няма да се провеждат заседания и комисии по време на предизборната кампания. Официално парламентът излиза във ваканция от 8 май, но на практика е по-рано задари великденските почивни дни. Освен това беше решено по време на ваканцията главният секретар на Народното събрание да поеме административните функции на председателя Росен Желязков.

Инициаторите на конституционните промени в лицето на сглобката дълго време защитаваха тезата, че парламентът не трябва да прекъсва работа дори по време на предизборната кампания, за да контролира действията на служебния кабинет. Сега обаче те стигнаха до извода, че по този начин трибуната ще се превърне по-скоро в арена за предизборни лозунги. Не беше прието предложението на опозицията всеки петък да се провежда поне парламентарен контрол. Служебните министри ще бъдат "контролирани" единствено с писмени въпроси и отговори.

От опозиция веднага скочиха на предложенията. От БСП заявиха, че "срамната сглобка променя Конституцията и когато видят, че са сгрешили, суспендират Конституцията". "Възраждане" пък обвиниха в "колективна безотговорност все още съществуващата сглобка".

Кристиан Вигенин от БСП изтъкна, че "ГЕРБ вече имат партиен кабинет, защото премиреът изпълнява заръките на партийния лидер" и поради тази причина парламентът може да си издейства ваканция. С това червеният депутат имаше предвид ситуацията, в която малко след полагането на клетвата на службното правителство, служебният премиер Димитър Главчев отстрани министъра на външните работи Стефан Димитров и на земеделието Кирил Вътев. Те ще бъдат сменени с Даниел Митов, който е зам.-председател на ГЕРБ, и Георги Тахов. 

От ПП-ДБ и ДПС не си направиха труда да защитят предложените от тях промени. От ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков изрази учудване, че му се налага да обяснява неща, "които са ясни за човешкия ум". Той заяви, че депутатската ваканция се налага, за да се избегнат злоупотреби от трибуната. "Какво не разбирате?", раздразнено попита той опизицията.

ДЕПУТАТСКИ ЗАПЛАТИ

Промените в Конституцията позволиха при застъпването на 49-ия и 50-ия парламент някои народни представители да вземат двойно възнаграждение. С измененията в правилника на НС този казус беше изчистен. Възнагражденията на народните представители ще се начисляват от от деня на полагане на клетва до деня, който е преди полагането на клетвата на новия парламент.

 

Ключови думи:

депутатска ваканция