facebook
twitter

България

Радев още настоява за компенсациите за тракийските бежанци

95
БГНЕС
Президентът Радев присъства на събора по повод 115 години от Илинденско-Преображенското въстание.

“Поставих въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на Турция и ще продължа да изисквам ясен отговор при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение”, обяви президентът Румен Радев на Националния възпоменателен събор по повод 115 години от Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива.

"Справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас“, допълни държавният глава.

До днес наследниците на 350 000 българи от Одринска и Егейска Тракия не са получили обезщетения от турската страна заради етническото прочистване на региона преди 105 години. Въпросът се повдига периодично, като последно през юни външният министър Екатерина Захариева обясни, че Турция е предложила претенциите на България за обезщетение на тракийските бежанци да бъдат поискани с индивидуални искове от всеки засегнат. България е отхвърлила предложението, каза министърът и допълни, че е нужен един колективен иск.
Захариева увери, че въпросът е повдиган и от премиера Бойко Борисов при посещението на турския президент Реджеп Ердоган във Варна през март, след като пет години темата не е била засягана. През март двете страни са се разбрали да организират пета комисия по въпроса, която явно още не е сформирана.
 

Все още няма коментари

Още

Сидеров: Давам дискретното предложение Каракачанов също да подаде оставка

17.11.2018

1799 29
Майките махнаха черните знамена и сложиха сиви шалове

17.11.2018

153
72 часа арест за графит срещу Льо Пен върху Паметника на Съветската армия

17.11.2018

684 27

Влез или се регистрирай за да коментираш