facebook
twitter

България

Радев още настоява за компенсациите за тракийските бежанци

101
БГНЕС
Президентът Радев присъства на събора по повод 115 години от Илинденско-Преображенското въстание.

“Поставих въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на Турция и ще продължа да изисквам ясен отговор при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение”, обяви президентът Румен Радев на Националния възпоменателен събор по повод 115 години от Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива.

"Справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас“, допълни държавният глава.

До днес наследниците на 350 000 българи от Одринска и Егейска Тракия не са получили обезщетения от турската страна заради етническото прочистване на региона преди 105 години. Въпросът се повдига периодично, като последно през юни външният министър Екатерина Захариева обясни, че Турция е предложила претенциите на България за обезщетение на тракийските бежанци да бъдат поискани с индивидуални искове от всеки засегнат. България е отхвърлила предложението, каза министърът и допълни, че е нужен един колективен иск.
Захариева увери, че въпросът е повдиган и от премиера Бойко Борисов при посещението на турския президент Реджеп Ердоган във Варна през март, след като пет години темата не е била засягана. През март двете страни са се разбрали да организират пета комисия по въпроса, която явно още не е сформирана.
 

Все още няма коментари

Още

Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

67
ГЕРБ поискаха от президента да освободи свой съветник

20.02.2019

914 18
Граждани протестират срещу частните съдебни изпълнители

20.02.2019

371 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×