facebook
twitter

България

"Пътпроект 2000" сондирала "Струма" за свое успокоение

Проектантът започнал проучвания още преди да е обявена поръчката, която после печели
239
бТВ
Инж. Любен Симеонов

"Пътпроект 2000" се оказа мистериозният строител зад временните пътища и сондажите в района на бъдещата отсечка от магистрала "Струма" от Крупник до Кресна. Фирмата, която е изпълнител на идейния проект на трасето, твърди, че на свои разноски и по собствено желание е правила миналата година допълнителни проучвания по него. Обясненията обаче повдигнаха нови въпросителни около случващото се с бъдещата магистрала.

Разследване на фондация "Антикорупционен фонд" и Би Ти Ви разкри, че по трасето на бъдещия скоростен път се извършват сондажи и са изградени над 7 км временни пътища, преди да има избран изпълнител на участъка и без знанието на отговорните институции. Това породи подозрения, че бъдещият победител в конкурса вече извършва подготвителни действия. След като нито АПИ, нито горското стопанство, на чиято територия са пътищата, нито общинската администрация в Кресна можаха в понеделник да обяснят какво се случва в района, вчера яснота опита да внесе управителят на "Пътпроект 2000" инж. Любен Симеонов.

Фирмата печели обществена поръчка на АПИ, обявена в края на 2016 г. Договорът е за 2.5 млн. лв. без ДДС, а идейният проект е предаден през февруари 2018 г. Пред Би Ти Ви инж. Симеонов обяви, че никой не му е възлагал допълнителни сондажи, но фирмата е направила проучването за "успокоение и за да няма пропуски в идейния проект". По думите на Симеонов през април 2018 г. от Пътната агенция му възложили актуализация на подробния устройствен план. Проектантите решили „да довършат работата си”, за да не допуснат грешка и да не подведат и правителството, и бъдещи контрактори. „Това е наша инициатива, АПИ не знае”, оправда агенцията шефът на "Пътпроект". Не стана ясно обаче защо още преди предаването на идейния проект не са били изготвени и направени всички необходими проучвания.

За временните пътища шефът на "Пътпроект" първо обясни, че не са прокарвали нови, а са възстановили стари горски пътища, силно ерозирали с времето. После добави, че все пак за достъп до сондажите са правени и допълнителни площадки и пътища. "Не може да са 7000 метра, не зная колко са, трябва да се обърна към инженер-геолога”, отбеляза управителят на фирмата. Според него когато са правени първоначалните проучвания през 2017 г., горското стопанство е било уведомено. "Миналото лято сме направили около 20 сондажа с дължина около 400 метра, а през 2016 г. сме изработили 1700 метра линейни сондажи”, обясни той. За сегашното проучване фирмата е платила около 100 хил. лв.

От обясненията обаче изникна нов парадокс. Въпреки че АПИ обявява поръчката на 18 ноември 2016 г., в идейния проект фирмата пише, че е правила сондажи на 10 ноември 2016 г. - седмица преди поръчката да бъде обявена. Защо работата на терена е започнала толкова рано, Симеонов не можа да обясни. "Не зная как е станало", коментира той в ефира на Би Ти Ви. Но беше категоричен, че не поема чужда вина, а просто е искал да няма пропуски в проекта.

ПРОЦЕДУРА

Все още няма избран изпълнител за изграждането на магистрала "Струма" в участъка Крупник-Кресна, който трябва да е готов до края на 2023 г. Обществената поръчка за това бе обявена в края на миналия август, а крайната дата за подаване на оферти е 18 февруари. Планираната стойност за 24-километровия участък е над 430 млн. лв без ДДС.

Все още няма коментари

Още

СЕМ реши: Директорът на архива поема временно БНР

17.10.2019

33
Центърът на Цветанов призова Ердоган да прекрати "инвазията" в Сирия

17.10.2019

435 10
Каракачанов показва среден пръст по телевизията (видео)

17.10.2019

2128 10

Влез или се регистрирай за да коментираш

×