facebook
twitter

България

Прокурорът Гешев отиде в САЩ преди Цацаров

Заедно със зам.-шеф на ДАНС ще посети ФБР и антитерористичния център във Вашингтон
1726
Снимка: Архив
Иван Гешев

Зам. главният прокурор Иван Гешев - един от основните фаворити на управляващите за бъдещ шеф на държавното обвинение, отиде на "сгледа" в САЩ. Според съобщение на прокуратурата той е на официално посещение в САЩ за срещи на ръководно ниво с представители на ФБР в Ню Йорк и Вашингтон. Гешев е придружаван от зам.-председателя на ДАНС Недялко Недялков. Не е известно главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича след по-малко от година, да е посетил САЩ, откакто е на поста.

Само преди дни, в една от многобройните си телевизионни изяви, Гешев обяви, че нямал никакво намерение да се кандидатира за главен прокурор. След уточнението, че всъщност той не може да се кандидатира сам, а трябва да бъде издигнат, още по-категорично обяви, че тези, които не спели добре, защото си мислели, че той ще поеме поста, трябвало да бъдат спокойни. Накрая обаче все пак остави открехната врата, че така е "към момента". Неофициално се знае, че Гешев е кандидат за главен прокурор заедно с шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Кариерата и на двамата през последната година се развива главоломно.

Повод за командироването на Гешев и Недялков вероятно са венецуелските милиони, които се озоваха в българска банка и заради които американският посланик в София се принуди да отиде при премиера Бойко Борисов и ръководството на БНБ. До момента не е ясно какви мерки са предприети от държавното обвинение. След това гръмна и скандалът с криптoвaлyтaтa ОnеСоіn, в който двама българи - брат и сестра, са обвинени в САЩ за създаване на финансова пирамида и за измама спрямо инвеститори от 21 държави за милиарди долари.

По време на визитата си в САЩ Гешев ще разговаря със зам.-директора на ФБР Дейвид Боудич и ще проведе срещи в Министерството на правосъдието, в Националния антитерористичен център във Вашингтон, както и с федерални прокурори в Ню Йорк, занимаващи се с контратероризъм. Официалният дневен ред предвижда и теми на разговорите да бъдат противодействието на финансирането на тероризма и прането на пари. Сред целите на визитата е споделяне на опита, който ФБР има в създаването и функционирането на Съвместните работни групи за борба с тероризма (JTTF), в които влизат представители на много държавни и регионални агенции като ФБР, митниците, граничните и имиграционните служби, Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви, Командването за криминални разследвания на армията на САЩ, Бюрото за дипломатическа сигурност и др. 

Все още няма коментари

Още

Законопроектът за глоби заради кърпа върху дюна върви напред

21.03.2019

6 1
Интерпол свали от издирване съпругата на Цветан Василев
Интерпол свали от издирване съпругата на Цветан Василев

21.03.2019

10
Медицински сестри от цялата страна протестират

21.03.2019

80

Влез или се регистрирай за да коментираш

×