facebook
twitter

България

Прокурорът Гешев отиде в САЩ преди Цацаров

Заедно със зам.-шеф на ДАНС ще посети ФБР и антитерористичния център във Вашингтон
1755
Снимка: Архив
Иван Гешев

Зам. главният прокурор Иван Гешев - един от основните фаворити на управляващите за бъдещ шеф на държавното обвинение, отиде на "сгледа" в САЩ. Според съобщение на прокуратурата той е на официално посещение в САЩ за срещи на ръководно ниво с представители на ФБР в Ню Йорк и Вашингтон. Гешев е придружаван от зам.-председателя на ДАНС Недялко Недялков. Не е известно главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича след по-малко от година, да е посетил САЩ, откакто е на поста.

Само преди дни, в една от многобройните си телевизионни изяви, Гешев обяви, че нямал никакво намерение да се кандидатира за главен прокурор. След уточнението, че всъщност той не може да се кандидатира сам, а трябва да бъде издигнат, още по-категорично обяви, че тези, които не спели добре, защото си мислели, че той ще поеме поста, трябвало да бъдат спокойни. Накрая обаче все пак остави открехната врата, че така е "към момента". Неофициално се знае, че Гешев е кандидат за главен прокурор заедно с шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Кариерата и на двамата през последната година се развива главоломно.

Повод за командироването на Гешев и Недялков вероятно са венецуелските милиони, които се озоваха в българска банка и заради които американският посланик в София се принуди да отиде при премиера Бойко Борисов и ръководството на БНБ. До момента не е ясно какви мерки са предприети от държавното обвинение. След това гръмна и скандалът с криптoвaлyтaтa ОnеСоіn, в който двама българи - брат и сестра, са обвинени в САЩ за създаване на финансова пирамида и за измама спрямо инвеститори от 21 държави за милиарди долари.

По време на визитата си в САЩ Гешев ще разговаря със зам.-директора на ФБР Дейвид Боудич и ще проведе срещи в Министерството на правосъдието, в Националния антитерористичен център във Вашингтон, както и с федерални прокурори в Ню Йорк, занимаващи се с контратероризъм. Официалният дневен ред предвижда и теми на разговорите да бъдат противодействието на финансирането на тероризма и прането на пари. Сред целите на визитата е споделяне на опита, който ФБР има в създаването и функционирането на Съвместните работни групи за борба с тероризма (JTTF), в които влизат представители на много държавни и регионални агенции като ФБР, митниците, граничните и имиграционните служби, Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви, Командването за криминални разследвания на армията на САЩ, Бюрото за дипломатическа сигурност и др. 

Все още няма коментари

Още

Шефът на арестувания хакер не вярва във вината му
Шефът на арестувания хакер не вярва във вината му

18.07.2019

8
Второто класиране за прием в гимназиите излиза днес

18.07.2019

21
И армията се включва в борбата с африканската чума по свинете

18.07.2019

56

Влез или се регистрирай за да коментираш

×