facebook
twitter

България

Прокуратурата ще чака Швейцария и по делото срещу Баневи

Българските власти веднъж вече се провалиха в опит да получат информация от тамошните банки по делото срещу Христо Бисеров
651
БГНЕС

Информация от Швейцария може да се окаже ключова за делото срещу Евгения и Николай Баневи. Това стана ясно от изказване на зам. главния прокурор Иван Гешев пред Нова телевизия. Според него от разследващите са "констатирани" над 1 млрд. лв. по сметки на Банев в швейцарски банки. Гешев призна, че за прокуратурата ще е доста трудно да докаже, че Баневи са изпрали 1 млрд. лв., каквото обвинение им е повдигнато.

"Пране на пари за 1 млрд. лв. е много трудна задача, признавам си. Колегите са амбицирани да си свършат работата. Факт е, че в сметки на едно от лицата са констатирани над 1 млрд. лв. в Швейцария. Според колегите има достатъчно доказателства, че те са попаднали там в резултат на това престъпление – пране на пари. Това, което мога да кажа категорично, е, че колегите са поискали от компетентните швейцарски власти да се запорират тези сметки. Предстои да видим какво ще се случи", заяви Гешев.

Прокуратурата вече веднъж се провали в опит да докаже пране на пари и данъчни престъпления, свързани с авоари в швейцарски банки. Такива обвинения бяха повдигнати на бившия зам.-председател на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров. Прокуратурата направи два опита да поиска банкова информация от Швейцария. И двата бяха неуспешни. В крайна сметка Бисеров бе окончателно оправдан през 2016 г., а в мотивите си съдът записа, че именно липсата на информация от Швейцария е сред основните причини за тази присъда.

Не е ясно дали българските власти ще получат исканото съдействие в случая с Баневи. От думите на Гешев обаче стана ясно, че прокуратурата се е подсигурила и с други обвинения – например за ръководене и участие в организирана престъпна група. Баневи имат общо пет обвинения – за престъпна група, за пране на пари, за данъчни престъпления, за длъжностно присвояване и за държане на боеприпаси. Съпрузите бяха екстрадирани от Франция у нас в четвъртък. Прокуратурата веднага поиска постоянното им задържане, а съдът им наложи арест с аргумента, че могат да извършат друго престъпление. Пред съда Евгения Банева заяви, че в 99% от случаите тя нямала нищо общо с фирмите, за които говори обвинението. Тя поиска да излезе на свобода, за да се грижи за децата си, а съпругът й заяви, че ако някой може да изпере 600 млн. евро, той трябва да стане президент на САЩ или председател на ООН.  

„Те са обвинени и за престъпления като организирана престъпна група, където въобще не става въпрос кой в какви дружества е участвал”, обясни Гешев. Според него самият факт, че двамата контролират 1 млрд. лв., говори, че биха могли да преместят парите, ако са на свобода. Другата опасност била да окажат натиск над свидетели.

Сред разпитаните по това дело е и синът на Банев от първия му брак – Николай Банев-младши, като през почивните дни се появи информация, че той е основният свидетел на обвинението. Банев-син обаче отрече това, като уточни, че заедно с много други хора е бил разпитан, но за никакви милиарди не е знаел, поради което няма как да е основен свидетел.

Обвинения ще бъдат повдигнати и на майката на Николай Банев – Мария, съобщи миналата седмица Гешев. Тя ще отговаря за участие в престъпна група. Според разследващите тя е била част от управата на много дружества и е взимала пари от касата на предприятието "Полимери".

 

ЦИТАТ

„В специализирания съд ли? Но във френския съд бяха с белезници. Решението дали в съда са с белезници, или не са, първо - не съм запознат, второ – това взима конкретният състав, който гледа мярката или делото по същество. Това не е отговорност на прокуратурата." Иван Гешев на въпрос защо Баневи не бяха с белезници в залата като Десислава Иванчева.

 

 

Все още няма коментари

Още

Ген. Атанасов: Операцията срещу НАП е на среди, близки до властта

21.07.2019

2358 10
НАП успокоява, че само периферни е-услуги били в риск

21.07.2019

1018 22
ГКПП "Капитан Андреево" отчита рекорден трафик

21.07.2019

1207 14

Влез или се регистрирай за да коментираш

×