facebook
twitter

България

Прокуратурата обяви водата в Хасково за безопасна

34
Илияна Кирилова

Водата в Хасково е безопасна, е установило разследването на прокуратурата, образувано заради открития в питейната вода уран и съмненията, че е укрита информация за качеството на водата. Районната здравна инспекция обаче продължава да държи забраната за пиене и готвене с водата в града и тя и в момента не се препоръчва за ползване с тези цели.

Проверката на прокуратурата започна миналата година, когато се оказа, че във водата в Хасково има уран над нормите, като това е било ясно на институциите месеци преди да се обяви официално и да се наложи забраната за пиене. От здравното министерство пък обясниха ситуацията с промяната в стандартите, по които се следи качеството на водата, т.е. от няколко години у нас за потенциално опасно се смята по-ниско съдържание на уран.

Уран във водата има, но той не е от находището близо до квартал "Болярово", а от скали, наситени с уран в района на водовземанията. Съдържанието му е по-ниско от допустимото и затова се приема, че водата е безопасна, обявиха от прокуратурата. Оттам са поискали множество експертизи, взети са проби, анализирани са и стари проби за уран. Така е доказано, че водата в Хасково "е безопасна за здравето на човека и не е налице неизпълнение на задължения и укриване на информация от конкретно длъжностно лице". Прокуратурата е изискала и справка от онкодиспансера в Хасково, от която станало ясно, че "ръстът на заболеваемост в изследвания период е отрицателен".

ПРЕДСТОЯЩО

В Хасково се очаква да бъдат пуснати в експлоатация нови кладенци, с които водата да се впише и в по-строгите стандарти за допустимо наличие на уран.

Все още няма коментари

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

1550 12
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

841 18
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

563 12

Влез или се регистрирай за да коментираш