facebook
twitter

България

Прокуратурата даде заден ход за корупцията "без аналог"

Цацаров и Гешев не са открили връзка между подкупите в Агенцията за българите в чужбина и политици
2857
Илияна Кирилова
Главният прокурор хем смята, че само 4-ма са корумпирани в Агенцията за българите в чужбина, хем иска тя да се закрие, защото генерирала корупция.

Антикорупционната акция "без аналог в новата ни история" в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), ръководена от "Ал Капоне" според квалификациите на прокуратурата, се оказа въздух под налягане. 

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев, които бяха изслушани в сряда във временната парламентарна комисия по случая, дадоха заден ход, съобщи Медиапул. От обясненията им се разбра, че в схемата за продажба на българско гражданство няма замесени политически сили. Въпреки заканите им за още обвиняеми само четирима ще бъдат изправени пред съда за вземане на подкупи - шефът Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и двама посредници. 

Бившата служителка на правосъдното министерство Катя Матева, която твърди от години, че схемата за продажба на българско гражданство е функционирала под политическия чадър на ВМРО, е била разпитана от прокуратурата, но от това не е произлязло нищо. Пред депутатите Цацаров и Гешев увериха, че политици не са замесени.

В противоречие с тезата си, че някакви физически лица случайно взели подкупи, главният прокурор препоръча цялата агенция да бъде закрита, тъй като в този си вид генерирала корупция. Той я сравни с агенцията "Автомобилна администрация", "която нереформирана, през 6 месеца създава едни и същи проблеми". Според Цацаров ДАБЧ трябва да бъде прехвърлена към външното министерство и да има единствено културни и образователни функции.

На заседанието на комисията стана ясно още, че Борисов е разпоредил проверка на МВР и ДАНС в агенцията за 5 г. назад. "Тя ще изясни дали съществуват случаи, при които българско гражданство е дадено на лица, които имат криминално минало", посочи Цацаров. Наскоро "Свободна Европа" разкри, че руски милиардер, осъден за пране на пари в САЩ, е бил български гражданин в продължение на 10 г. Паспортът му е отнет чак в средата на 2018 г. 

 

БОМБАСТИКА

Твърденията на прокуратурата няколко месеца по-рано при арестите в ДАБЧ бяха умопомрачителни:

"В агенцията за българите в чужбина се е работило на принципа "пари се взимат от всеки и за всичко". Искани са подкупи дори да получите входящо номерче. От бесарабските българи, както и от хора с български произход от Западните Балкани се искали пари, за да не чакат дълго удостоверението, с което могат да кандидатстват за българско гражданство."

"Създаденият хаос и забавени над 20 хиляди преписки в рамките на последната година води до това, че издаването на това удостоверение, ако изобщо може да се случи по нормален ред, отнема около година. Срокът обаче се съкращавал до няколко часа в момента, когато минеш през посредниците, които си организирали база за услуги в Кюстендил, където дори се осигурявали адреси за регистрация."

"В деня, в който хората чрез посредник си платят исканата им сума в евро, немедлено им се издават удостоверения за български произход и заповедите, които предхождат издаването на това удостоверение. Тази услуга струвала 5 хил. евро. Сумата се разпределяла между отделните звена, но най-голяма част от нея - 2 хил. евро, стигали до главния секретар и председателя. Подкупите и нерегламентираните парични суми са давани директно в служебните кабинети."

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Владислав Горанов оправда със закона скандалния ръст на партийните субсидии
И Борисов бе даден на прокурор заради недекларирана постройка

23.05.2019

Мартин Георгиев

4222 4
Прокурорът Гешев отказа да разкрие имотите на жената, с която живее

23.05.2019

Мартин Георгиев

1411 1

Коментари

Billy-Joe Winchester

Красю гласува както трябва и вече е невинен. ☺️

ONOGUNDUR

Аз съм българче обичам нашите планини зелени

българин да се наричам първа радост е за мене!

Тези стихове, които просълзяват дали ще ги изрече, някой платил хиляди за български паспорт? Някой път с мъка си мисля защо ни беше да възстановяваме третата българска държава - може би за да живеем сред този срам и позор!

Хулиган

...се оказа въздух под налягане...

Ами, тя цялата борба с корупцията си е въздух под налягане.

Вие какво искате, сами да си признаят, че са назначени от мутрите и обслужват мутрите...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×