facebook
twitter

България

Президенти се "включиха" в конкурса за изтребители

197
Илияна Кирилова
Президентът Румен Радев прие почетния караул за Празника на авиацията и ВВС. Ритуалът се проведе пред Паметника на летеца до Народното събрание.

Бивш и настоящ президент се включиха словесно в конкурса за нови изтребители. Първо експрезидентът Росен Плевнелиев открито лобира в ефир за F-16, докато твърдеше, че България е на път да купи "Грипен".

Почти сигурен съм, че за съжаление предстои България да вземе едно изцяло погрешно решение в областта на самолетите", обяви той в предаването "Брюскел 1" по телевизия "България он ер".  "Аз виждам в решението за това дали ще се купи един или друг самолет и геополитика. На източния фланг на НАТО (Румъния, Полша, Гърция, Турция) има само F-16 и няма "Грипен". Ако нещо се случи на изток от България, тя трябва да може да допринесе за своята и за колективната сигурност," обяви още бившият държавен глава. "Има държави и с "Грипен", но те не са на източния фланг, а в Централна Европа", уточни Плевнелиев. "Считам, че F-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия и заставам с името си зад това. Но очаквам, за съжаление, да бъде взето друго решение," заяви бившият държавен глава.

Часове по-късно и действащият президент Румен Радев се включи, като призова премиера, министрите и депутатите да запазят мълчание, докато тече работата на комисията по избор на нов тип боен самолет за ВВС. Той направи това при участието си в отбелязването на Празника на авиацията пред Паметника на българския летец в София. „Българските ВВС не са само стожер на националната сигурност. Има много неща, които мога да ви кажа, но в авиацията има един много хубав термин - радиомълчание", заяви той и призова политиците да го пазят. "Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност, равнопоставеност не са празни приказки“, заяви Радев. 

 

ОФЕРТИ

Има 4 оферти - две от САЩ, една от Швеция и една от Италия. Предложенията на американците са за нов F-18 или за нов F-16, шведите предлагат нов „Грипен”, а Италия - употребявани „Юрофайтър”. Те се разглеждат от комисия, която има право да отправя въпроси и да иска уточнения. Тя трябваше да приключи работа до 19 октомври, но военният министър Красимир Каракачанов допусна възможността това да се удължи до края на месеца. След това ще има друга, политико-военна комисия. След нея военният министър ще вземе решение и ще го внесе за гласуване в Министерския съвет. На практика класиране на офертите няма да има. Те ще се разглеждат според това кои покриват задължителните условия. Става дума за договори между държави, за да няма корупционни съмнения, твърди МО.

Все още няма коментари

Още

Русия: Осъждаме „националистическите идеи“ в европейските избори

17.11.2018

408 22
Комисията "Антикорупция" се сети да поиска отнемане на имуществото на Евелин Банев - Брендо

17.11.2018

695 2
Шествия и блокади из страната за цените на горивата и срещу кабинета

17.11.2018

1212 11

Влез или се регистрирай за да коментираш