facebook
twitter

България

Президент и вицепремиер кръстосаха шпаги за изтребителите

1047
Илияна Кирилова
Президентът и вицепремиерът бяха заедно при паметника на Незнайния воин за традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена на Българската армия, отслужен от патриарх Неофит.

Президентът Румен Радев и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов кръстосаха шпаги в задочен спор по темата за изтребителите, с които ще се сдобият Военновъздушните сили.

"Конкурсът беше опорочен. Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното - обяви победител в разрез със собствените си и на Народното събрание правила и дори се ангажира да надплати огромна сума", коментира Радев решението на Министерския съвет да започне преговори за придобиване на F-16 за българските ВВС. По думите му изборът на нов боен самолет по този начин е троен удар по България. "Помните, че имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече, и то за по-малко самолети. Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата", каза Радев.

Военният министър Каракачанов пък натърти пред bTV, че няма решение за купуване на самолети. "Започваме преговори, ако не ни отговарят на изискванията - финансови и икономически, имаме право да започнем преговори със следващата страна”, каза той. И допълни, че американската оферта е на по-висока цена от тази, която е гласувал парламентът - 1.8 млрд. лв. с ДДС, но се предлага и оборудване, и въоръжение. Италия и Швеция пък се вмествали, но част от оборудването и въоръжението трябвало да се купи от трета държава - САЩ, и целият пакет пак щял да надхвърли рамката. 

Преди Коледа Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов представиха доклада, който предстои да бъде разгледан от Министерския съвет след двуседмично междуведомствено съгласуване. Идеята е правителството да предложи на Народното събрание да бъдат купени от САЩ нови изтребители F-16 - блок 72 "Вайпър" (Viper), които се произвеждат от американската компания “Локхийд Мартин".  Американците са заявили, че са готови в хода на преговорите да свалят исканата цена.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Инсайдър": България е хъб, но и мишена на руското разузнаване

17.02.2019

2058 37
Мей поиска подкрепа от Борисов за Брекзит

17.02.2019

1877 18
Голямо задръстване на "Цариградско шосе" на входа на София

17.02.2019

1086 5

Коментари

САТЪР
снимка на САТЪР

***

Тренд Петков

Обявяваш конкурс...Най-висшата институция в държавата, Парламента, казва: Купуваме самолети ,такива и такива са ни изискванията.Чиновниците изготвят книжата с условията и реда за кандидатстване. Правителството,като най-висш управленски орган и разпоредител на парите ни обявява конкурс и казва-който даде най-добра оферта при тези ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ условия, печели. Понеже всички тези са олицетворение на ДЪржавата България, т.е. няма по-висши гаранти, фирмите се състезават. Предлагат и очакват равнопоставеност и обективност. Така е в цял свят. И виж ти...Същите тези,които са гарантирали с репутацията на ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ, че искат състезание,за да изберат най-доброто заявяват че изведнъж не било задължително да се спазват условията. Техните условия. И вече имаме ли репутация? Ами никаква....Световно падение. По Борисовски...А сега си помислете-тези,изиграните,дали ще се умилят от простотийте на пародийните ни  управници? И няма да ни осъдят за измама,пропуснати ползи,рупутационни и още каквото се сетите? И няма да им признаят претенциите?  И няма да им плащаме не тези дебили,а ние? Нали не сте забравили всехитрия Дянков,който щеше да пляска руснаците за Белене, щото видите ли,той бил така казал?  И кво? Той се изхлузи,а ние платихме ли? Платихме. Какво е различното сега? Че вместо Дянков се лигави Каракачанов? Ми да му поискаме да заложи всичките си имоти в полза на държавата,ако ни осъдят заради този конкурс..Нали е сигурен,че е прав.Няма да загуби нищо.Даже ще го възвеличаем.....Дали ще се съгласи? Сами си отговорете. 

вила

Точно!

С уточнението,че на територията няма държава като институция,а има власт на един самодържец,превърнал всички,без Президента,държавни органи в свои палаши и бухалки.Та и шкембелиев е от тях...

Влез или се регистрирай за да коментираш