facebook
twitter

България

Правната комисия се заинати за тайните арести

149
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Според правната комисия тайните арести на непълнолетни не са проблем - щом адвокатът им ще знае, за родителите нямало значение.

С абсурдни аргументи председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов защити разширяването в НПК на възможността за тайни арести до 48 часа, включително и на непълнолетни до 24 ч. Във вторник комисията отхвърли ветото на президента Румен Радев, без да се трогне от доводите на юристи и граждански организации, че мярката е прекомерна и трябва да се конкретизира, че се отнася само за тежки престъпления като тероризъм. 

"За съжаление нямаше как на сайта на Народното събрание да се отразят промените, особено в тяхното развитие, и в обществото остана впечатление, че задържаните лица 48 часа ще останат без адвокатска защита", оправда се Кирилов. Според него именно фактът, че на страницата на НС не е публикуван окончателният вариант на измененията, е породил напрежение.

Законодателните изменения бяха подкрепени с 10 гласа „за“ на депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти", а шестима опозиционни депутати бяха "против". Секретарят на президента проф. Емилия Друмева се опита да убеди народните представители, че Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до навършване на пълнолетието им и задължава държавата да ги подпомага.

"Рестриктивните мерки рушат доверието в държавността. Липсват критерии за изключителни обстоятелства", каза депутатът от левицата Филип Попов. Той попита риторично колко непълнолетни граждани са подсъдими за тероризъм у нас.

Кирилов му отговори, че правото на уведомяване за задържането на дадено лице не фигурира в конституцията. Въпреки това то не е отнето - то било "съхранено, но ограничено". Кирилов очаквал текстовете да бъдат атакувани в Конституционния съд.

Все още няма коментари

Още

"Инсайдър": България е хъб, но и мишена на руското разузнаване

17.02.2019

1887 37
Мей поиска подкрепа от Борисов за Брекзит

17.02.2019

1790 18
Голямо задръстване на "Цариградско шосе" на входа на София

17.02.2019

1045 5

Влез или се регистрирай за да коментираш