facebook
twitter

България

Порожанов вкара правителството в хлебен капан

Всички критикуват агроминистъра, който иска да регулира цени и печалби
291
СНИМКА ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Румен Порожанов

С ретроградните си идеи за отпор срещу поскъпването на хляба министърът на храните Румен Порожанов вкара властта в твърде неудобно положение. В сряда Порожанов изненадващо разкри, че увещава големите търговски вериги да се жертват и да продават насъщния, без да си начисляват печалба. Антипазарният подход на министъра очаквано не получи подкрепа отникъде. Търговските вериги запазиха дипломатично мълчание. От Националния браншов съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) коментираха, че пазарът няма нужда от регулировчици. Дори от БСП насметоха Порожанов за социнициативата му.

Мариана Кукушева, председател на НБСХС, обясни, че хлябът е започнал да поскъпва още от юли. "Не само цената на зърното, но и на петрола, както и фонд "Работна заплата" влияят върху цената на хляба. Той се произвежда през нощта, а желаещите за подобна работа са малко. В последните години заплатите в сектора са се повишили с 250% и са средно около 1800 лв"., обясни Кукушева пред Нова тв. Тя беше категорична, че пазарът не се нуждае от регулация.

Министърът не казва нищо за дребните магазинчета, които ще пострадат от отлив на клиенти, ако хипермаркетите се съгласят да продават без печалба, посочи Георги Вулджев от Експертния клуб по икономика и политика. " В кварталните бакалии една от най-продаваните стоки е именно хлябът,  те не могат да си позволят да работят без печалба", изтъкна икономистът, според когото Порожанов прави несръчни опити за "централно планиране".
Дори лидерката на БСП Корнелия Нинова разкритикува начина, по който агроминистърът се опитва да потуши поскъпването на хляба. На среща с граждани във Велико Търново тя обяви, че "правителството дава открит урок за антиикономическа, антиевропейска политика и липса на държавност". Нинова смята, че има други механизми за справяне с растящите цени - намаляване на ДДС, сезиране на Комисията за защита на конкуренцията и т.н.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за Коледните и Новогодишните празници

12.12.2018

13
Станишев: България получава нов инструмент за натиск в Съвета на ЕС

12.12.2018

254 3
Вицепремиерът Каракачанов е кацнал аварийно във Виена

12.12.2018

467 1

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Тоз от снимката си е повервал.

Докарал е фасон на недосегаем.

Само в Индия untouchables са най-долната каста.

У нас това са всички от продавачка (вкл.) нагоре, та чак до Порожанов.

За Самого се подразбира, но Той от преизобилие на величие вече са прави народен.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш