facebook
twitter

България

Полицията твърди, че с лютивия спрей спасявала протестиращи

МВР изобщо не е готово да действа срещу масови безредици, твърди бивш секретар на МВР
665
стоп кадър видео
Вятърът сменил посоката си точно когато полицай използвал спрей срещу протестиращите, обясниха началници в СДВР.

МВР е спасявало живота и здравето на няколко протестиращи, като е пръскало други с лютив спрей пред сградата на правителството в събота. "Спасените" били притиснати към заграждения от други участници в мероприятието. С тази версия на третия ден ръководството на "Охранителна полиция" и на специалните полицейски сили в СДВР се опита да замаже конфуза със самообгазените униформени, които се опитаха да отблъснат недоволни граждани, а сами се обезвредиха. Комичната случка беше увековечена с видеозапис, който обиколи социалните мрежи, а историята стигна дори до британските медии.

Използването на лютивия спрей показа, че МВР го има на въоръжение и може да го използва, излезе от думите на шефа на "Охранителна полиция" на СДВР Борислав Муеров. Той обясни, че в доклада си полицаите са посочили, че чрез използването на спрей от един полицай е направен опит да се предотврати увреждането на здравето на протестиращи. На мястото имало около 250 души, които агресивно настоявали за смяна на политическата система. В един момент част от тях натиснали и преместили полицейски автомобил. Четирима души се оказали притиснати от другите участници към огражденията и дори откъм тях се чуло "изкърхване". Затова полицай пръснал със спрея. Според Муеров пострадали няма. Той обясни, че демонстрацията в центъра на София била нерегламентирана. Протестиращите се държали вулгарно с пазителите на реда и с журналистите. В крайна сметка лютивият спрей бил използван и за да няма съприкосновение и употреба на сила от страна на полицаите, но рязката промяна на течението довела до този ефект.

От видеото ясно се вижда, че протестиращите са малко, а полицаите много и на практика нищо не налага използването на лютивия спрей. Изведнъж се появява ръка, която пръска веществото, което влиза директно в очите на самите служители на МВР. После се виждат дузина полицаи, които се превиват и плачат на жълтите павета, а хора им помагат с мокри кърпички и вода. На кадрите от видеото се вижда и как някои полицаи буквално са дезориентирани и не знаят къде се намират. Чува се ясно и как човек с торбичка в ръка, намиращ се в непосредствена близост и наблюдаващ случилото се, повтаря "Олеле, майко!". От МВР обаче тогава обявиха единствено, че пострадали или арестувани няма. Трима души били прегледани в ИСУЛ, след като се оплакали от парене в очите и били освободени.

Ситуацията показва, че те изобщо не са обучени за борба с масовите безредици, коментира в понеделник сутринта по bTV бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов. Според него тази история е показателна, че нашите полицаи не са тренирани и им липсва екипировка. "Къде им бяха противогазите, каските, очилата? Ако наистина се беше стигнало до неконтролируема ситуация, те нямаше как да реагират. Сълзотворният газ се изстрелва със специални пушки, а самата полиция няма противогази и маски”, каза Радулов. Той добави, че спреят е използван без видима причина, след като е било очевидно, че масови безредици не е имало, а само в такива случаи това е позволено. Според него важното в случая е било кой точно е разпоредил на полицаите използването на спрея - дали е било от ниско или пък от по-високо ниво.

 

РИТНИЦИ

Протестиращи от столичния кв. "Горубляне" се оплакаха от полицейско насилие. "Блъскаха и ритаха мирно протестиращи хора, за да ни вземат земята, както са я взели 1956-а от дядовците ни!", написаха те на страницата си във Фейсбук. "Заповедта за смазване на нашия протест беше издадена от главния полицай с пагон с две звезди и номер 243100 веднага след като камерите на телевизиите си тръгнаха. Кой му заповяда да направи това? Единственият, който може да нареди преместване на протеста ни, е кметът на София Йорданка Фандъкова. След като не е направено, означава, че протестът ни е разрешен на мястото, посочено в уведомлението", твърдят протестиращите. Защо всички (включително и г-жа Фандъкова) могат да правят шествия и да протестират по улиците, само на горублянци им е забранено?, питат те.  От МВР няма официален коментар на този случай. Вече няколко поредни недели  жителите на "Горубляне" блокират кръстовище на  бул. "Цариградско шосе" и протестират, че в квартала няма достатъчно детски площадки, канализация, тротоари, велоалеи, градски транспорт.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Над 4500 деца в България растат сред насилие

24.04.2019

36
Определят с жребий номерата в бюлетините за евровота

24.04.2019

11
Валери Симеонов смята да съди bTV за репортаж за имотна сделка

24.04.2019

89

Коментари

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Ма много лъже това МВР бе! Ама много!

ejko

Абе да-спасили са протестиращите от себе си.😁

Влез или се регистрирай за да коментираш

×