facebook
twitter

България

Полицията твърди, че с лютивия спрей спасявала протестиращи

МВР изобщо не е готово да действа срещу масови безредици, твърди бивш секретар на МВР
682
стоп кадър видео
Вятърът сменил посоката си точно когато полицай използвал спрей срещу протестиращите, обясниха началници в СДВР.

МВР е спасявало живота и здравето на няколко протестиращи, като е пръскало други с лютив спрей пред сградата на правителството в събота. "Спасените" били притиснати към заграждения от други участници в мероприятието. С тази версия на третия ден ръководството на "Охранителна полиция" и на специалните полицейски сили в СДВР се опита да замаже конфуза със самообгазените униформени, които се опитаха да отблъснат недоволни граждани, а сами се обезвредиха. Комичната случка беше увековечена с видеозапис, който обиколи социалните мрежи, а историята стигна дори до британските медии.

Използването на лютивия спрей показа, че МВР го има на въоръжение и може да го използва, излезе от думите на шефа на "Охранителна полиция" на СДВР Борислав Муеров. Той обясни, че в доклада си полицаите са посочили, че чрез използването на спрей от един полицай е направен опит да се предотврати увреждането на здравето на протестиращи. На мястото имало около 250 души, които агресивно настоявали за смяна на политическата система. В един момент част от тях натиснали и преместили полицейски автомобил. Четирима души се оказали притиснати от другите участници към огражденията и дори откъм тях се чуло "изкърхване". Затова полицай пръснал със спрея. Според Муеров пострадали няма. Той обясни, че демонстрацията в центъра на София била нерегламентирана. Протестиращите се държали вулгарно с пазителите на реда и с журналистите. В крайна сметка лютивият спрей бил използван и за да няма съприкосновение и употреба на сила от страна на полицаите, но рязката промяна на течението довела до този ефект.

От видеото ясно се вижда, че протестиращите са малко, а полицаите много и на практика нищо не налага използването на лютивия спрей. Изведнъж се появява ръка, която пръска веществото, което влиза директно в очите на самите служители на МВР. После се виждат дузина полицаи, които се превиват и плачат на жълтите павета, а хора им помагат с мокри кърпички и вода. На кадрите от видеото се вижда и как някои полицаи буквално са дезориентирани и не знаят къде се намират. Чува се ясно и как човек с торбичка в ръка, намиращ се в непосредствена близост и наблюдаващ случилото се, повтаря "Олеле, майко!". От МВР обаче тогава обявиха единствено, че пострадали или арестувани няма. Трима души били прегледани в ИСУЛ, след като се оплакали от парене в очите и били освободени.

Ситуацията показва, че те изобщо не са обучени за борба с масовите безредици, коментира в понеделник сутринта по bTV бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов. Според него тази история е показателна, че нашите полицаи не са тренирани и им липсва екипировка. "Къде им бяха противогазите, каските, очилата? Ако наистина се беше стигнало до неконтролируема ситуация, те нямаше как да реагират. Сълзотворният газ се изстрелва със специални пушки, а самата полиция няма противогази и маски”, каза Радулов. Той добави, че спреят е използван без видима причина, след като е било очевидно, че масови безредици не е имало, а само в такива случаи това е позволено. Според него важното в случая е било кой точно е разпоредил на полицаите използването на спрея - дали е било от ниско или пък от по-високо ниво.

 

РИТНИЦИ

Протестиращи от столичния кв. "Горубляне" се оплакаха от полицейско насилие. "Блъскаха и ритаха мирно протестиращи хора, за да ни вземат земята, както са я взели 1956-а от дядовците ни!", написаха те на страницата си във Фейсбук. "Заповедта за смазване на нашия протест беше издадена от главния полицай с пагон с две звезди и номер 243100 веднага след като камерите на телевизиите си тръгнаха. Кой му заповяда да направи това? Единственият, който може да нареди преместване на протеста ни, е кметът на София Йорданка Фандъкова. След като не е направено, означава, че протестът ни е разрешен на мястото, посочено в уведомлението", твърдят протестиращите. Защо всички (включително и г-жа Фандъкова) могат да правят шествия и да протестират по улиците, само на горублянци им е забранено?, питат те.  От МВР няма официален коментар на този случай. Вече няколко поредни недели  жителите на "Горубляне" блокират кръстовище на  бул. "Цариградско шосе" и протестират, че в квартала няма достатъчно детски площадки, канализация, тротоари, велоалеи, градски транспорт.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София плаща 45 000 лв. за избор на места за 22 станции за въздуха

10.12.2019

138 7
Банов: Може би има как да възобновим делото за Ларгото

10.12.2019

152 6
Замърсяването на въздуха в София достига пикови нива

10.12.2019

356 7

Коментари

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Ма много лъже това МВР бе! Ама много!

ejko

Абе да-спасили са протестиращите от себе си.😁

Влез или се регистрирай за да коментираш

×