Медия без
политическа реклама

Поддръжници на Сакскобургготски ще бранят царските имоти

Бившият премиер може да търси защита по закона "Магнитски", обяви Владимир Каролев

05 Септ. 2018Илия Вълков
Снимка: Архив
Царят и неговите хора.

Царски юристи, министри и бивши депутати от НДСВ се събраха във вторник, за да обсъдят какви действия да предприемат по казуса с двореца във "Врана", където живее бившият премиер Симеон Сакскобургготски, научи "Сега". Преди дни съдът реши на първа инстанция, че дворецът във "Врана" е собственост на държавата, а не на българската царска династия. Участниците в тайната среща ще информират за казуса чужди дипломати и ще търсят съдействието дори на омбудсмана Мая Манолова.

Както писа "Сега", на 13 септември се очаква правителството да не предложи споразумение на наследниците на цар Фердинанд и да възрази в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу жалбите на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, сестра му Мария Луиза Хробок и техните братовчеди. 

На срещата вчера са били юристи, които защитават семейството на бившия премиер пред държавата, бившите министри Соломон Паси, Николай Василев и Милен Велчев, бившият областен управител на София-област Олимпи Кътев и бившите депутати Станимир Илчев и Владимир Каролев. Обсъждането на общите им действия е станало в двореца във "Врана" и в отсъствието на Симеон Сакскобургготски. Той е на частно посещение в чужбина, разказаха запознати.

На 20 март съдът разгледа 3 жалби на наследниците на цар Фердинанд. Едната - за двореца "Кричим", беше отхвърлена като недопустима. Другите две - за наложения от парламента преди 9 г. мораториум и за делата за имотите "Саръгьол" и "Ситняково", са обединени. Другата седмица се очаква становището на правителството. От Министерството на правосъдието съобщиха за "Сега", че са почти готови и държавата ще твърди, че жалбите са недопустими и неоснователни.

----Магнитски----

"Нямам никакви съмнения, че съдебната гавра с наследствените имоти на царете на Третото българско царство е лесно доказуемо в САЩ или международен съд огромно нарушение на човешките права на наследниците на царете Фердинанд и Борис III. От които цар Симеон II е само един. При това тези нарушения са и на правата на американски гражданин (сестрата на царя) и на западноевропейски граждани (негови роднини)", написа във "Фейсбук" Владимир Каролев. Според него Симеон Сакскобургготски може да подаде жалба в САЩ по закона "Магнитски" и "след като 100% това, което причиняват на него и другите наследници на царете Фердинанд и Борис III бъде отсъдено като нарушение на човешките им права".