facebook
twitter

България

Пеевски ще премести вестниците си от фирма във фондация

Депутатът се оттегля от издателска дейност, отвратен от медийната среда, за чието разкалване има основен принос
732
Снимка: Архив
Делян Пеевски

Депутатът бизнесмен Делян Пеевски предприе изненадваща маневра. В официално изявление той обяви три противоречащи си неща - че се отказва от продажбата на част от медийната си група "Телеграф" на американската компания "Ню Имидж", че повече няма да се занимава с издателска дейност, защото ще прехвърли медиите си на фондация "Телеграф", която обаче ще продължи да финансира. В медийния пакет на Пеевски влизат "Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Меридиан мач“.

"Аз се оттеглям от активната издателска дейност, която оставям в ръцете на членовете на управителния съвет на фондацията", обяснява Пеевски. В управата й щели да влязат все утвърдени журналисти. Чрез фондацията си човекът, чиито медии имат основен принос за разкалването на медийната среда у нас, щял "да се грижи за развитието на медийния пазар, за повишаването на професионализма, морала и обективността в журналистическата професия, както и за борбата срещу фалшивите новини във всичките им форми“. 

Пеевски, изглежда, е прочел и за едно основно журналистическо правило - че медиите по презумпция трябва да служат на обществения интерес. Но в типичен негов стил се изкарва жертва: "Олигарсите, които вчера участваха в разграбването на националния капитал чрез бандитската приватизация, днес самодоволно размахват пръст като ментори от последна инстанция, използвайки медиите си да манипулират и да разпространяват фалшиви новини. Същите лица организираха години наред клеветническа кампания срещу мен поради причината, че моите медии осветяваха техните задкулисни сделки и единствени се противопоставяха на манипулациите им. Като издател на печатни медии не желая повече да бъда причисляван по какъвто и да е начин с тази група медийни собственици, а на създадената от тях изродена медийна среда е крайно време да се противодейства. Редакционната политика трябва да се определя единствено от реалните събития и обществения интерес, а не от олигархични медийни кръгове. Крайно време е медийното съдържание да бъде управлявано от журналистите, защото само така би се гарантирала независимостта на медиите. Редакционната политика трябва да се определя единствено от реалните събития и обществения интерес, а не от олигархични медийни кръгове. Само така българските медии ще могат да се освободят от всякакви зависимости и ще бъдат свободни – този път не само на думи, а страната ни няма да заема незавидно място по медийна свобода", пише още депутатът, като за пръв път признава, че в България свободното слово е застрашено. Досега и той, и медиите му твърдяха, че авторитетната класация на "Репортери без граници", която класира страната ни на 111-о място в света по свобода на медиите, е измислена и платена от врагове на България.

Парадоксално е и че Пеевски се оплаква от Комисията за защита на конкуренцията, която пет месеца не одобрявала сделката по продажбата на 49% от медийната му империя на "Ню Имидж". Това забавяне било против правилата и било лично отношение към Пеевски. Досега всички сделки на депутата бизнесмен от ДПС бяха одобрявани от КЗК скорострелно. От друга страна, в интервю за Би Ти Ви през юли представителят на "Ню Имидж" Ярив Лернер заяви, че сделката няма да бъде приключена скоро, защото фирмата все още проучва медийната империя на Пеевски и лично той не би желал "да бъде въвлечен в нещо отрицателно или покварено". Това предизвика яростта на Пеевски и медиите му заляха с обидни статии Би Ти Ви.

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

1454 11
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

784 17
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

522 12

Коментари

Captain Buddy
снимка на Captain Buddy

Делян Пеевски обяви, че ще прехвърли медиите си на фондация "Телеграф", която обаче ще продължи да финансира.

Сега остава да прехвърли фондацията си в Лондон, както се правят независимите издатели.

Влез или се регистрирай за да коментираш