facebook
twitter

България

Парламентът окончателно задължи фирмите да наемат хора с увреждания

Квотите ще важат за предприятия с 50 и повече служители, наказателната вноска ще е 30% от минималната заплата
331
БГНЕС
След като Валери Симеонов вече не е вицепремиер, депутатите върнаха първоначалния текст в закона, че националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще се председателства от вицепремиер. Имаше вариант той да се оглави от социалния министър, за да не се сблъскват в него Симеонов и протестиращите срещу него майки.

С 30 на сто от минималната работна заплата за всяко незаето работно място за човек с трайни увреждания ще бъдат санкционирани работодателите, които не са нацелили вратичката, наречена „алтернативни мерки“ за заетост на хора с увреждания. Наказателната вноска ще се налага при неизпълнение на новото изискване към фирмите с 50 и повече служители да наемат хора с увреждания. За предприятия от 50 до 99 служители квотата е едно лице с увреждане. За тези, които са със сто и над сто души, изискването е хората с трайни увреждания да са две на сто от средносписъчния им състав.

Това гласуваха вчера депутатите по време на второто четене в пленарната зала на Закона за хората с увреждания. Какъв набор от услуги ще има в алтернативните мерки на този етап, не е ясно и за самия законодател. Възможностите за заобикаляне на законовото изискване ще се изброяват в правилника към Закона за хората с увреждания, които пък ще се пише от изпълнителната власт. Според опита на други държави, в чието законодателство са наложени подобни изисквания, една от алтернативните мерки ще изисква закупуване на стоки и услуги, произвеждани от хора с увреждания. Допускат се и изключения - когато производственият процес не позволява в него да се включат хора с увреждания или когато бюрото по труда няма подходящи кандидати.

Голяма част от дебата в пленарната зала се въртя около квотите, но управляващите не направиха никакъв компромис. „За пореден път подхождаме като мащеха към българския бизнес. Всички изпаднахме в пълен гипс покрай протестите и гласувахме още едно неработещо предложение", коментира Петър Кънев от „Коалиция за България“. От името на "Обединени патриоти" Валери Симеонов отново подчерта, че спорният чл. 40 демонстрира лицемерна загриженост към хората с увреждания и с гласуването му депутатите ще подкрепят изваждането на фалшиви телкове и търсенето от страна на работодателите на вратички. Така законодателят санкционира предприемачите, вместо да им осигури нормални условия за съдействие и партньорство. Симеонов бе поел ангажимент като вицепремиер да поиска ревизия на квотите в парламента, но мнозинството не прие предложението му.

ЗА ХОРАТА

С гласувания вчера закон се въвежда и нова финансова подкрепа за хората с увреждания. Тя трябва да замени сегашните интеграционни добавки и социалната добавка за инвалидност към пенсията (т.нар. четвъртинка), като няма опасност хората да получат по-малко, отколкото получават сега - ако новата помощ е по-малка по размер, ще се взема предвид по-благоприятната сума. Новата подкрепа се обвързва с линията на бедност и според степента на увреждане ще бъде между 7 и 57 на сто от нея, което за следващата година означава между 24.36 лв. и 198.36 лв. месечно.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

1536 12
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

836 18
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

554 12

Коментари

Царят

Тоест това ще бъде "хранилката" на тия хора. Чиста работа - хем човеколюбиво, хем държавата няма грижа. Частникът ще плаща за изхранването. Представям си, ако предприятието има повече от 50 миньори или строители...

Влез или се регистрирай за да коментираш