Медия без
политическа реклама

Парламентарната комисия "Нотариуса" приключи безславно

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха кворума и приемането на доклада от комисията

30 Апр. 2024
Никола Минчев
Илияна Димитрова
Никола Минчев

Временната парламентарна комисия за дейността на групата около убития през януари Мартин Божанов - Нотариуса приключи работата си, без да приеме окончателния си доклад какво е установила за връзките му и влиянието в съдебната система, съобщи "Лекс".

Причината за този развой стана липсата на кворум. Председателят на комисията Никола Минчев (ПП-ДБ) констатира, че в залата са само петима от членове ѝ и затова не може даде ход на заседанието. Това не е първото заседание без кворум. Досега Минчев обясняваше на депутатите, че комисията може да заседава и да изслушва поканените гости, но не може да гласува решения. Парламентът обаче прие наскоро изменения в правилника за дейността си, с които заседания на комисиите изобщо не могат да се провеждат без кворум. Така днес работата на комисията за дейността на Нотариуса приключи без краен акт за това какво е установила.

Последните заседания бяха бойкотирани от представителите на ГЕРБ и ДПС, които след провала на ротацията на правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ обявиха комисията за "предизборен цирк". На изслушвания не дойдоха нито бившият главен прокурор Сотир Цацаров, нито настоящият и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Предшественикът му Иван Гешев пък се появи, но неговото участие приличаше повече на моноспектакъл, отколкото допринесе за разплитане на ситуацията.

Така за парламента темата за Нотариуса изглежда приключена.

На въпрос за какво говори тази развръзка Минчев коментира, че "първо ни говори, че трябва да продължим да повдигаме темата и второ говори, че има много тежки институционални зависимости, по които процесът на разплитането е бавен и труден, но е задължителен, ако искаме да живеем в една правова държава, защото ако всичко това, което излиза като информация, говори за много тежка овладяна държава".

"Антикорупционният фонд излезе с нещо, което ние, в комисията, се опитваме да получим по институционален път от доста време - доклада на ГДБОП. Това показва всъщност срещу какво се борим - един доклад, които показва магистратите, които са изнудвани, заснемани в компрометиращи ситуации, изнудват се, държат се в зависимост, това е голямата новина и днес, за да не обсъдим и доклада и тези нови обстоятелства, кворумът на комисията беше бутнат от... може да видите от кои парламентарни сили. Няма ги вътре ГЕРБ, ДПС, БСП", посочи и Настимир Ананиев (ПП-ДБ), цитиран от БНТ.

Той говори за справката от ГДБОП за Нотариуса, огласена вчера от АКФ.

В нея се казва, че Мартин Божанов - Нотариуса е развивал мащабна дейност, мрежата му има допирни точки с тази на Петьо Петров - Пепи Еврото, в схемите му са замесени адвокати, магистрати, служители на МВР. Известни са местата, на които Божанов е държал компромати срещу различни магистрати. От 2005 г. Божанов е бил регистриран в 3 РУ на МВР в София като доброволен сътрудник, категории "Доверено лице" и "Информатор", като към 2022 г. е категория "Доверено лице".

Още по темата