facebook
twitter

България

Пак се задава удар срещу фонда за лечение на деца

Шефът на НЗОК твърди, че са вземани комисионни за насочване към определени болници
495
Илияна Кирилова

Очакват се разкрития, свързани с нередности във фонда за лечение на деца, стана ясно от изявление на управителя на здравната каса Дечо Дечев пред Би Ти Ви. До 31 март фондът трябва да премине към НЗОК. 

При прехвърлянето на функциите на фонда към касата ще бъде закрит Общественият съвет на структурата, в който членуват лекари, представители на неправителствения сектор и на медиите. Съветът одобрява финансирането на всяко дете и отговаря и за прозрачността при разпределението на средствата. "Ако мислите, че този Обществен съвет прави обстановката не толкова тъмна, се лъжете. Защото, ако има твърдения, че хора от него са обвързани с всички порочни практики, за които се публикуваше като информация, а именно – обвързаност с фирми, които насочват към определена туристическа фирма, която организира чистата логистика, обвързване с фирми за преводачески услуги, обвързване с определени болници срещу комисионни в чужбина. Ако има такова твърдение, аз не мога да го отрека”, обяви Дечо Дечев. Той добави, че „има органи, които в най-скоро време ще покажат това” и уточни, че фондът се разследва „доста сериозно”.

Не е ясно кои са тези органи и какво ще покаже разследването. През 2016 година обаче при показна акция на ГДБОП беше арестуван тогавашният директор на фонда Павел Александров и служители от администрацията. Те бяха обвинени за участие в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда и за длъжностни престъпления. Според прокуратурата директорът неправомерно е командировал в чужбина български лекари, сключвал договори на фонда с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина без обществени поръчки, взимал е еднолични решения за изпращане на деца в чужди болници по неясни критерии. През м.г. обаче Специализираният наказателен съд прекрати съдебното производство и върна делото на Специализираната прокуратура заради противоречивост на обвинителния акт.

 

СОЛИДАРНО

Редките болести трябва да бъдат изведени в национална програма и за тях да плаща отделен фонд, а не здравната каса, смята Дечев. По подобен начин е решен въпросът с лечението на рядкото заболяване спинална мускулна атрофия в Румъния. Заради отказа на румънската каса да поеме терапията на българско дете се разрази скандал, че това е станало заради опасения на румънската страна, че НЗОК няма да плати. Дечев за пореден път припомни, че в северната ни съседка лечението се поема от национална програма, която е само за румънски граждани, а не от касата, и затова на 9-годишното българче е отказано.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

280 5
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

248 5
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

232 8

Коментари

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Старите червени чебурашки са се наместили там. Най-вероятно вече е обран.

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш