facebook
twitter

България

Остава закрилата от уволнение на хора с увреждания

Работодателите ще могат да купуват стоки, произведени от инвалиди, вместо да им подсигуряват заетост
707
Илияна Кирилова

Хората с увреждания и занапред ще бъдат защитени от уволнение въпреки настояването на бизнеса тази закрила да отпадне. Искането на работодателите беше записано в проекта на Закона за хората с увреждания, но беше отхвърлено вчера от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Законопроектът получи зелена светлина, след като в началото на седмицата майките от инициативата "Системата ни убива", национално представителните организации на хората с увреждания и министрите Бисер Петков и Владислав Горанов успяха да се споразумеят по текстовете на най-важния за реформата закон.

Социалният министър Бисер Петков е направил и нов компромис за квотите за наемане на хора с увреждания. Работодателите няма да бъдат санкционирани, ако характерът на дейността им не позволява полагането на труд от хора с намалена работоспособност. Санкциите отпадат и при условие че от бюрото по труда или от частните трудови посредници няма насочени хора с увреждания за обявено работно място. Тези обстоятелства ще се проверяват и удостоверяват от Главната инспекция по труда. Законът предвижда и по-голяма гъвкавост, в случай че даден работодател откаже да изпълни обществения си ангажимент. Вместо да гони квоти, той би могъл да купува стоки или услуги, създадени от предприятия на хора с увреждания, с което също ще подкрепи заетостта на хората с увреждания, обясни социалният министър Бисер Петков.

За да могат да наемат хора с увреждания, работодателите ще получават подкрепа от страна на държавата по две национални програми. Фирмите ще могат да адаптират и оборудват работни места за хора с увреждания, като кандидатстват с проекти за финансиране пред Агенцията за хора с увреждане. За осигуряването на мобилността на хората с увреждания и достъпността предимно на жилищните сгради пък ще работи втора национална програма. По тази програма ще се финансират проекти на физически и юридически лица. Тези програми също ще се администрират от структури на социалното министерство.

ГРАФИК

Новости около самите помощи, които трябва да заменят интеграционните добавки, не бяха съобщени след подписания план за действия отпреди няколко дни. Както "Сега" писа, от 1 януари 2019 г. ще има нова финансова подкрепа за хората с увреждания, която се обвързва с линията на бедността (348 лв. за 2019 г.) и ще бъде между 25 и 200 лв. според степента на увреждането. От 1 април 2019 г. трябва да започне оценяването на потребностите по нова методика за индивидуална оценка, а чак от 1 септември 2019 г. ще се отпуска новата лична помощ по специалния закон за това. Три категории хора с увреждания ще имат право на до 8 часа на ден.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

1458 12
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

791 17
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

527 12

Коментари

кертик
снимка на кертик

Решаване  на проблем по герберски1

9101

Тази закрила и тези квоти за частните фирми са мечешка услуга за хората с увреждания. Ако ги нямаше - повече хора щяха да работят. 

Защото сега ако някой работодател вземе човек с увреждане, той си остава вечно негов, на негова издръжка, даже и да се окаже че не му върши работа и вече не му е нужен. Затова просто не се назначава такъв. 

Квотите? Поставят се неизпълними изисквания към кандидатите и не се назначават. Само се разкарват хората, което е гадно. 

Защото частните фирми не са социално подпомагане. 

В същото време в държавните и общинските администрации, където в действително има възможност, квотите са значително по-малки. 

Памфуций
снимка на Памфуций

И аз така мисля.

mehudi

напълно съм съгласен с 9101. същото е и с хората с телк (не знам доколко е тъждествено с "хората с увреждания").

buratinob

Няма нормален бизнес съгласен да "осинови" служител, независимо дали е с или без някакви проблеми.

Също така няма бизнес който да се лиши от полезен служител само защото е с намалена трудоспособност или е полезен или не.

Това е проблемът при наемането на хора с намалена трудоспособност.

Искат да са равни и недискриминирани, но малко по-така.

Административното регулиране повече вреди.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш