facebook
twitter

България

Още над 600 хил. лв. са иззети от Арабаджиеви и Стайкови

Спецпрокуратурата предприе нови арести и обиски срещу двете фамилии
497
БГНЕС

Само за ден специализираната прокуратура иззе още над 600 хил. лв. по делата срещу двете богати бизнес фамилии - на хотелиера Ветко Арабаджиев и алкохолния производител Миню Стайков.

Трима души, свързани с Арабаджиев, са били арестувани от полицията в Бургас и у тях са открити почти 500 хил. лв. Други 130 хил. лв. са иззети при повторен обиск в Карнобат във фирмата на Стайков "СИС Индустрийз". 

Тримата близки до Арабаджиев са били арестувани при проверка на джип в района на Бургас, съобщиха от спецпрокуратурата. Един от тях е в управлението на захарния завод "Кристал" в Пловдив. Разследващите твърдят, че това е едно от дружествата, укривало данъци чрез сключване на фиктивни сделки. При проверката у един от задържаните са открити 298 хил. лв., а у друг - 200 хил. лв. Малко по-рано парите са били изтеглени от банка.

Четвърти обвиняем бе привлечен по делото срещу Стайков. Той е бил търсен още по време на акцията, но тогава не е бил намерен. Бил е открит и арестуван за 72 часа във вторник. 130-те хил. лв. са намерени след обиски. "Установява се произходът на парите и дали са придобити чрез престъпна дейност", съобщиха от прокуратурата.

Малко по-рано стана ясно, че делото за ареста на Стайков в сряда, което трябваше да се гледа от апелативния спецсъд, е отложено, тъй като материалите по него са много голям обем - 117 тома. В момента бизнесменът е в ареста, където го остави първата инстанция.

За разлика от него синът на Арабаджиев бе освободен под гаранция от 20 хил. лв. На свобода бяха пуснати също Кирилова и Караянева. Няколко дни по-късно обаче втората инстанция заяви, че това решение е незаконосъобразно, и го отмени. Според апелативния съд има достатъчно доказателства, че двете жени са участвали в престъпна група, а обвиненият в пране на пари Арабаджиев няма как да не е предполагал, че внесените от него 2.5 млн. евро в банкови касети са придобити от престъпна дейност.

 

РАЗСЛЕДВАНЕТО

Акциите срещу Арабаджиеви и Стайкови бяха проведени в рамките на няколко дни миналата седмица. И двете разследвания са за укриване на данъци и пране на пари. Стайков има обвинения и за контрабандни цигари. Във вторник синът на Ветко Арабаджиев - Вълчо, бе задържан от съда заедно със счетоводителката на част от семейните фирми Ромелия Кирилова и финансовия директор на едно от дружествата - Елена Караянева. Баща му и майка му  се издирват от Интерпол и са в чужбина. Миню Стайков също е в ареста, като вчера прокуратурата внесе допълнителни материали срещу него. Синът му Стайко Стайков също се издирва от Интерпол.

Все още няма коментари

Още

Антикорупционната комисия поиска отнемане на имущество на Трайчо Трайков за 2.4 млн. лева

16.11.2018

917 15
Радев: Българите осъзнават, че властта има една цел – да не загуби властта

16.11.2018

5993 114
Иванчева и Петрова си отиват вкъщи заради влошено здраве

16.11.2018

1264 27

Влез или се регистрирай за да коментираш