facebook
twitter

България

Още над 600 хил. лв. са иззети от Арабаджиеви и Стайкови

Спецпрокуратурата предприе нови арести и обиски срещу двете фамилии
504
БГНЕС

Само за ден специализираната прокуратура иззе още над 600 хил. лв. по делата срещу двете богати бизнес фамилии - на хотелиера Ветко Арабаджиев и алкохолния производител Миню Стайков.

Трима души, свързани с Арабаджиев, са били арестувани от полицията в Бургас и у тях са открити почти 500 хил. лв. Други 130 хил. лв. са иззети при повторен обиск в Карнобат във фирмата на Стайков "СИС Индустрийз". 

Тримата близки до Арабаджиев са били арестувани при проверка на джип в района на Бургас, съобщиха от спецпрокуратурата. Един от тях е в управлението на захарния завод "Кристал" в Пловдив. Разследващите твърдят, че това е едно от дружествата, укривало данъци чрез сключване на фиктивни сделки. При проверката у един от задържаните са открити 298 хил. лв., а у друг - 200 хил. лв. Малко по-рано парите са били изтеглени от банка.

Четвърти обвиняем бе привлечен по делото срещу Стайков. Той е бил търсен още по време на акцията, но тогава не е бил намерен. Бил е открит и арестуван за 72 часа във вторник. 130-те хил. лв. са намерени след обиски. "Установява се произходът на парите и дали са придобити чрез престъпна дейност", съобщиха от прокуратурата.

Малко по-рано стана ясно, че делото за ареста на Стайков в сряда, което трябваше да се гледа от апелативния спецсъд, е отложено, тъй като материалите по него са много голям обем - 117 тома. В момента бизнесменът е в ареста, където го остави първата инстанция.

За разлика от него синът на Арабаджиев бе освободен под гаранция от 20 хил. лв. На свобода бяха пуснати също Кирилова и Караянева. Няколко дни по-късно обаче втората инстанция заяви, че това решение е незаконосъобразно, и го отмени. Според апелативния съд има достатъчно доказателства, че двете жени са участвали в престъпна група, а обвиненият в пране на пари Арабаджиев няма как да не е предполагал, че внесените от него 2.5 млн. евро в банкови касети са придобити от престъпна дейност.

 

РАЗСЛЕДВАНЕТО

Акциите срещу Арабаджиеви и Стайкови бяха проведени в рамките на няколко дни миналата седмица. И двете разследвания са за укриване на данъци и пране на пари. Стайков има обвинения и за контрабандни цигари. Във вторник синът на Ветко Арабаджиев - Вълчо, бе задържан от съда заедно със счетоводителката на част от семейните фирми Ромелия Кирилова и финансовия директор на едно от дружествата - Елена Караянева. Баща му и майка му  се издирват от Интерпол и са в чужбина. Миню Стайков също е в ареста, като вчера прокуратурата внесе допълнителни материали срещу него. Синът му Стайко Стайков също се издирва от Интерпол.

Все още няма коментари

Още

Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

397
ГЕРБ поискаха от президента да освободи свой съветник

20.02.2019

2672 33
Граждани протестират срещу частните съдебни изпълнители

20.02.2019

949 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×