facebook
twitter

България

Община Марица търси къщи за ромите от Войводиново

224
БГНЕС
След набързо проведената акция "Багер" настана чудене къде да бъдат настанени ромите.

Проточилият се повече от месец казус в село Войводиново навлезе в нова фаза – след като сама събори незаконни ромски постройки, сега държавата се нагърби с мисия да намери подслон на засегнатите. По този повод вчера в община Марица, на чиято територия е селото, се състоя среща между представители на институции и граждани. На нея стана ясно, че за ромите без подслон се търсят социални жилища, все още не се знае ще бъдат ли намерени, но пък пловдивската областна управа се ангажира да реши случая.

Напрежението в селото възникна малко след Нова година, когато двама роми пребиха 33-годишния военен Валентин Димов. Макар нападателите да бяха заловени, жителите на Войводиново организираха серия протести срещу ромската престъпност. Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пристигна при тях и разпореди събаряне на незаконното местно гето. 19 постройки бяха премахнати, заповедите за почти всички от тях се обжалват. Междувременно този уикенд няколко ромски семейства се появиха пак в махалата, според местни жители водени от адвокат. В резултат напрежението бе възбудено отново.

„Община Марица се опита да реши проблема по мирен начин, като през годините на живеещите на ул. „Победа“ бяха предоставени 19 терена, на които имаше възможност да бъдат построени 38 жилищни постройки. Само 7 ромски семейства пожелаха да си изградят законни къщи, но за съжаление не предприеха нищо по въпроса и до строителство не се стигна“ – така описа на вчерашната среща проблема през годините общинският кмет Димитър Иванов, цитиран от вестник “Марица”. В крайна сметка се оказа, че общината няма свои свободни жилища, но пък тези дни областният управител Здравко Димитров трябва да посочи свободни.

 

ИНЦИДЕНТ

Междувременно в цех за преработка на месо край Войводиново избухна голям пожар в неделя вечерта. Огънят опустоши над осем хиляди квадратни метра площ. Така местните жители бяха лишени от една от малкото възможности за поминък, като според местни медии 300 души остават без работа.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Обществената поръчка на Черните ангели

21.04.2019

Миряна Башева

2192 5
Почина голямата българска актриса Виолета Гиндева

21.04.2019

3643 25
Съдът остави в ареста командоса, задържан заради крадена кола

21.04.2019

368 3

Коментари

Васик

Досега рядко по българската телевизия е имало по-грозна гледка от министър, който държи патриотични речи пред полицаи, военни и местните големци на фона на съборетини. Иначе този вид репортажи бяха типични за сръбската телевизия, но дори това беше през миналия век.

На тъщата зетя

Бе вашта мама неориентирана, защо ще им търсите сега къщи? Бутнахте им колибите и ще им дадете къщи заради един побой! Ами те следващия път ще пребият сума народ - тогава какво ще им дадете?  Бахти застреляната общинска управа!

pbdan

Защо избягаха още първата вечер след побоя? Цялата махала ли го беше организирала? Бяха пазени от жандармерията и пак избягаха. Сега се връщат надъхани от БХК и НПО за да искат фургони и кой знае още какво. Къде са били повече от месец в тоя студ? Значи има къде и бягството е било планирано.

Здравка
снимка на Здравка

„Община Марица се опита да реши проблема по мирен начин, като през годините на живеещите на ул. „Победа“ бяха предоставени 19 терена, на които имаше възможност да бъдат построени 38 жилищни постройки. Само 7 ромски семейства пожелаха да си изградят законни къщи, но за съжаление не предприеха нищо по въпроса и до строителство не се стигна“ – така описа на вчерашната среща проблема през годините общинският кмет Димитър Иванов, цитиран от вестник “Марица”. 

Това казва всичко по въпроса. Общинското ръководство е предложило най-добрия вариант. Обитателите на незаконната махала не са пожелали да се възползват. А аз не желая моите данъци да отиват за подобни хрантутници. Предлагането на общински жилища на хора, нежелаещи да живеят по нормалния начин по който живеят 90% от българските граждани, искат само права, забравяйки, че като граждани имат и задължения, е тежка дискриминация спрямо всички, които не сме цигани. Спрете да дундуркате циганите, господа управляващи!

Domi

Самолетен билет до Брюксел, сал да ги интегрират или до Хелзинки при Ван Хелзинг убиеца на орки и вампири...може и на издръжка на БХК само че не са Български ....

Влез или се регистрирай за да коментираш

×