facebook
twitter

България

НЗОК ще плаща по нов начин лекарствата

Догодина касата ще покрие 80 млн. лв. дългове за лечение на българи в чужбина
933
Илияна Кирилова

490 млн. лв. повече са предвидени в бюджета на НЗОК за 2019 г. Системата ще разполага с 4.350 млрд. лв. Според сметките увеличението на средствата спрямо тазгодишния бюджет на касата засяга най-вече разплащането й с болниците, с чуждите здравни каси и перото за лекарства.

За лечение в болничните заведения са осигурени над 118 млн. лв. повече, за лекарства - 117 млн. лв. повече. С това обаче заложената сума за медикаментите само ще достигне нивата на реалните разходи, които касата ще направи за тях тази година. За погасяване на дългове към чужди здравни каси са отредени 80 млн. лв. От МЗ наскоро обявиха, че имат яснота как задълженията за лечение на българи в чужбина да бъдат изчистени до 2021 г. Увеличение в размера на средствата са предвидени още за личните лекари и специалистите. Те ще получат по около 20 млн. лв. С по 10 млн. лв. ще бъдат увеличени и парите за зъболечение и медицински изследвания. За онколекарства в болниците пък са заделени 100 млн. лв. повече.

Наред с всички други промени по нов начин догодина ще се финансират и лекарствата. Въвежда се принцип за предписване на лекарствените продукти на база терапевтичния курс, съобразено с неговата разходна ефективност, като тя ще се измерва на базата на разхода за терапията и подобряването на резултата от нея, пише в мотивите към проекта.  Този принцип "ще може да се прилага, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи, лекарствените продукти имат доказана сходна терапевтична ефикасност и безопасност за лечение на заболяването на задължително осигуреното лице, с подобно клинично протичане и тежест съгласно кратката характеристика на продукта/те", обясняват вносителите.

Според мотивите това няма да доведе до допълнителна финансова тежест за пациентите, тъй като предписването на терапията според нейната разходна ефективност "не води до доплащане".  "Разходно-ефективна терапия не означава най-евтината. Това е принцип на наблюдение, не е задължителен принцип на заплащане. С конкретна наредба с участие на притежателите на разрешение за употреба ще дефинираме за кои медикаменти може да се приложи този принцип. При всички положения това няма да е обвързано с най-ниския разход. Няма знак на равенство между разходна ефективност и най-евтин медикамент в никакъв случай", увери Жени Начева, председател на Надзорния съвет на НЗОК и зам. здравен министър, цитирана от clinica.bg.

Въвежда се задължително договаряне за всички лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от касата, вкл. такива, които не са сами в група, с изключение на генеричните и биоподобните лекарствени продукти. Догодина в пакета, гарантиран от касата, влизат и нови медикаменти - при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, които на този етап се финансират със средства от бюджета на МЗ.


РЕАКЦИЯ

Единственото положително на този проект е, че ще има допълнителни 490 милиона за здравеопазване, дотук свършват добрите неща, които могат да се кажат, коментира пред "Дневник" Оля Василева, представител на КРИБ в Надзорния съвет. По думите й не може с преходни и заключителни разпоредби да бъдат правени толкова генерални реформи и промени, отнемайки се възможността за обществен дебат.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Избор на пенсионна формула ще е възможен до 2023 г.

22.03.2019

58 2
Радев подкани новата ЦИК да заработи за въвеждането на е-вота

22.03.2019

40
Прокуратурата и КПКОНПИ се активизираха за имотните скандали на властта

22.03.2019

2099 55

Коментари

Утринен зов

А какъв механизъм ще има да се доказва, че разходите в чужбина наистина са за спешни случаи и болни деца? А не разни хитреци да се лекуват в елитни чужди болници за наша сметка, само защото са хитреци.

buratinob

Хем парите повече, хем касата ще плаща по-малко е това го могат само чиновниците и някой Економисти.?

Apolitichen

Счетоводителите от Свищовския са по-добри - хем парите повече, хем касата плаща по-малко, хем пациентите са по-малко, хем лекарите (разходи за заплати) са по-малко и отново отчитат "счетоводна загуба". На всичко отгоре щели били да връщат само една трета от дълга, 80 млн. лв., а останалият ще го минат за "счетоводна грешка".

Влез или се регистрирай за да коментираш

×