Медия без
политическа реклама

НС компенсира с парични награди близо 140 творци

Мярката е социална – много музикални дейци не могат да докажат стажа си

01 Март 2024ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Това, че Бойко Борисов беше вносител на предложението, ядоса част от депутатите.

Парламентът одобри решение, с което близо 140 души, които са работили като щатни служители на някогашното Държавно обединение „Музика“, ще получат парични награди за особени заслуги към българската държава и нация. Мярката подкрепиха 161 депутати, против нямаше, един се въздържа.

В списъка са познати на всички българи имена – Богдана Карадочева, Мустафа Чаушев, Васил Найденов, Маргарита Хранова, братя Аргирови, Камелия Тодорова, Кристина Димитрова, Петя Буюклиева, Кирил Маричков, Владимир Тотев, Йордан Караджов, Митко Щерев, Силвия Кацарова, Иван Лечев и др. В групата влизат не само музиканти, но и изпълнители, и технически екип.

Всъщност, мярката е социална. За тези хора липсват официални документи в държавните документи за трудовия им стаж. Те не могат да открият част от ведомостите, на които са се разписвали за получените възнаграждения, и в които да са били отразени всички удръжки. Така се оказва, че пенсиите им излизат обидно ниски, констатират депутатите. Затова 107 души ще получават пожизнено по 500 лв. месечно, а други 26 – по 350 лв. месечно.

Дори това видимо добро решение предизвика политически спорове в пленарната зала. Проблемът изникна от това, че решението беше внесено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това възмути част от депутатите, които смятаха, че внасянето му е трябвало да отразява консенсус по казуса в парламента. Иван Ченчев от БСП констатира, че Борисов нито е участвал в дебата по темата в парламентарната комисия по култура, нито разбира за какво става въпрос, но политизира случая като се поставя като автор на предложението. "Едва ли не популистки казва, както винаги е правил: Аз дадох", обидено посочи социалистът.

Шефът на културната комисия Тома Биков, който е депутат от ГЕРБ-СДС, отвърна, че сигналът за казуса дошъл при него от партийния му лидер. "Това е политическо решение и няма нищо лошо в него. Аз се надявам българската култура да бъде все повече обект на политически решения и да бъде част от политическия дебат, защото е достатъчно важна. Да ангажираме лидери на партии, не е проблем, а е позитив за културния сектор", смята Биков.