facebook
twitter

България

Нова ромска драма накара властта да насочи багерите към гето

Вицепремиерът Красимир Каракачанов изпъкна с цветист речник по адрес на малцинството след екшън в село Войводиново
1103
БГНЕС
"Циганите в България станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа", отсече Каракачанов.

“Багери в гетото” се оказа трайна тактика, с която властта се мъчи да тушира социални напрежения вследствие на тежки инциденти със замесени роми. Именно събаряне на незаконните постройки е първата и засега единствена мярка, която висши представители на управлението обещаха вчера в пловдивското село Войводиново. Там на Богоявление двама роми пребиха рейнджър от 68-а бригада Специални сили, а жителите от български етнос се вдигнаха на протести. До събаряне на сгради се стигна в Гърмен, Асеновград и други места, където през последните години имаше подобни драми, но ефектът е спорен. Обикновено изпъденото малцинство се настанява в други селища, където започват да зреят нови проблеми, или просто се увеличава числеността на живеещите в оцелелите сгради от същото гето.

Вчера Войводиново бе навестено от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, директора на пловдивската полиция Атанас Илков, бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада Специални сили и кмета на община Марица Димитър Иванов. “Всички опасни сгради в ромската махала на село Войводиново ще бъдат незабавно съборени”, заяви Каракачанов. Той допълни, че енергото и пожарната извършват щателни проверки на постройките, а общината предложила безвъзмездно 17 парцела на ромите за законно строителство, но те не предприели нищо.

Пред събралите се журналисти Каракачанов изпъкна с доста цветист речник по адрес на малцинството. БГНЕС го цитира така: “Както те не търсят общината, когато правят по една сюрия деца, да бъдат така добри, когато общината им е отделила необходимите парцели да живеят като нормални хора, да поемат ангажимент за себе си и за своите семейства. Така както го прави всеки един от вас и всеки български гражданин. Има една част от обществото, не знам защо ги наричат роми - да няма римляни тук? - която е тотално изтървана и не желае да се интегрира. Не желае да работи, да се съобразява с интересите на другите хора, не уважава живота, здравето, имота им и прави каквото си иска. И това се дължи на факта, че по-голямата част от това циганско население живее в незаконни гета, ползва незаконно ток, смята, че не са длъжни да се съобразяват с никого, не желаят да работят, не учат". Агенция Фокус пък предаде още един цитат: “Циганите в България станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа".

Попитан къде ще отидат 250-те души от незаконните постройки посред зима - ако къщите бъдат съборени незабавно, министър Каракачанов отговори: "Вземете си ги у вас".

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Заради инцидента са арестувани двама братя роми. Боят става на кръстовище в селото. Версията на потърпевшия военен Владимир Димов е, че братята са преминали пред колата му, той им направил забележка, а те го напсували. Според ромите пък той ги нападнал пръв. “На този етап няма свидетелски показания, които да подкрепят тезата на ромите. Няма и преки очевидци на случилото се, което е провокирало насилието в селото”, заяви районният прокурор Чавдар Грошев.  Биячите са задържани, предстои да им бъдат повдигнати обвинения за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди. Военният е в болница, без опасност за живота, но със счупвания.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ОЛАФ проверява обществена поръчка на служебния кабинет на Румен Радев

25.03.2019

53
Хотелиери очакват спад на туристите по Черноморието

25.03.2019

257 7
Борисов прие турския главен прокурор

25.03.2019

574 4

Коментари

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

па тоя ,бития  бил дестанчик..би трябвало поне 3ма  мангала да ошамари

 

 

преди време витаеха легенди как някакви селтаци 2 броя набил взвод френски  командоси в ено село...

и народа  повЕрва...

wvw

Първото за което се сещам е, че закона вързва ръцете на пострадалия! Закона преследва ли граничарите, които застреляха турски бракониер за риба? Преследва ги! Полицай или военен, както е в случая, ще бъдат клиенти на военна прокуратура и не се знае дали накрая няма да бъдат осъдени! А циганите си имат свои разбирания за живота, несъвместими с тия на обикновенните хора и хич, ама хич не им пука!

Второ- пострадалия човек има млада (и чаровна!) жена с две малки деца(и то дъщери!). И смятате ли, че ако той ги бе напердашил, ще има бял ден за семейството му? Че няма да се повтори случая с русенската Вероника?!? Ще кажете- ами да си смени местожителството. Работа с тая професия-снайперист, трудно ще си намери, а някъде се промъкна инфото, че има и кредит да изплаща. Въобще, все неща, които той трябва да съобразява как да постъпи. Най лесното е да не е отговарял на провокацията, но де да е знаел човека какво го чака! И всичкото това безсилие на държава и закон, които са нарочно практикувани, създава чувството за безнаказаност при циганите и нещата ескалират.

дъртреалист

би трябвало поне 3ма  мангала да ошамари

А, сигурно, ако се бият.
Но след разговора те са го изчакали да си тръгне и като се обръща с гръб го нападат и му  смъкват му якето на ръцете.

Това издава обучение. 
 

дъртреалист

ромска драма

Наричането на циганския етнос - ромски е политкоректно клише, наложено ни по времето, когато умирахме от страх, като чужденците ни се караха, че нещо не е политкоректно. 

lalluger

Не виждам нищо некоректно в изказа на Каракачанов. За да се реши проблем, трябва като за начал да се назове. Никой не говори такива неща за другите етноси в България. Значи има защо...

9101

Ттоа биене в никакъв случай не е битов скандал. Няма нищо битово. Чисто етническо биене до етническо убиване. 

Както е етническо биенето на спортуващите деца от Асеновград. 

И всички знаят че така ще стаба, и българи и цинани, от десетилетия знаят че ще стане така. 

И продължават да ги защитават циганите. 

Диагностик

Багер влезе в ромската махала във Войводиново по заповед на кмета на община Марица Димитър Иванов и започна да събаря първите 15 паянтови постройки.  До утре те ще бъдат съборени. До шест дни ще бъде издадена заповед за срутването на още 15.  
Ромите, които бяха избягали след ескалацията на напрежение, днес се върнаха, за да изнасят багаж. Те се преселват при роднини, недоволни са, че заради двамата побойници са уплашени и принудени да се махнат от селото.
☝️

Влез или се регистрирай за да коментираш

×