facebook
twitter

България

Нено Димов започва преговори за промяна в договора на "Юлен"

82
Илияна Кирилова

Кабинетът побърза да изпълни препоръките на главния прокурор Сотир Цацаров за Пирин и възложи на министъра на околната среда Нено Димов да предприеме действия за изпълнение на предложенията на главния прокурор за изменение и допълнение на концесионния договор с "Юлен". Това е точно желанието на Димов, който заедно с "Обединени патриоти" усилено работи за интересите на бизнеса в Банско и в частност на концесионера на ски зоната. Патриотите прокараха същото решение преди една година, но с протести природозащитниците накараха премиера Борисов да го спре.

Промяната в концесионния договор има за цел да узакони площта, която години наред "Юлен" ползва неправомерно. Срещу това ще бъде увеличена концесионната такса, но подобна промяна практически означава амнистия за целия период, в който фирмата е ползвала много по-голяма площ, без да плаща. За това от години протестират природозащитните организации, през 2010 г. го потвърди и първото правителство на Борисов, а през юни т.г. прокуратурата излезе с доклад, че осем години кабинетът бездейства по този въпрос. Отново беше потвърдено, че "Юлен" ползва две трети повече земя, отколкото й се полага по договор.

Преди две седмици в шоуто на Слави главният прокурор Сотир Цацаров предупреди правителството, че ако продължава да бездейства за Банско, прокуратурата "ще трябва да предприеме действия, свързани с проверка за търсене на евентуална наказателна отговорност". Коалицията "За да остане природа в България" видя в това картбланш за кабинета да увеличи площта на концесията и предупреди, че това противоречи на законодателството.

Все още няма коментари

Още

Томислав Дончев на спешна среща във ВСС за е-правосъдието

21.02.2019

177
Димитър Желязков - Очите остава в ареста

21.02.2019

53
Екоминистерството обвини популярния пътешественик Беър Грилс (видео)

21.02.2019

2127 19

Влез или се регистрирай за да коментираш

×