facebook
twitter

България

Наши политици ще "подсилят" протеста на тировете в Брюксел

Вместо да водят ожесточени преговори в защита на българския автобранш, властимащите сипят декларации за подкрепа
398
Снимка: Архив
Министърът на транспорта Росен Желязков на 10 януари първо ще протестира с шофьорите, после ще отиде на заседанието на ресорната комисия в ЕП.

Българските политици изведнъж взеха много присърце проблемите на автотранспортните ни фирми - основно на думи. В навечерието на готвения протест в четвъртък в Брюксел, на който стотици шофьори ще "окупират" с тировете си площада пред Европарламента (ЕП), в София заваляха декларации и лозунги за подкрепа и солидарност - от президента, правителството и опозицията. Ресорният министър Росен Желязков обяви, че на 10 януари първо ще се смеси с протестиращите, после ще влезе на заседанието на Транспортната комисия на ЕП, която ще обсъжда спорните законодателни промени.

"Българската държава се солидаризира с протеста на превозвачите, които се очаква да бъдат подкрепени и от колегите им от Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Ирландия. Ограниченията, които се налагат с пакета „Мобилност“, ще се окажат рестриктивни и изключително затормозяващи за превозваческия бизнес в периферните страни на Съюза и на практика ще го изтласкат от пазара, заяви вчера министър Росен Желязков след среща с премиера. Бойко Борисов също обяви "категорична" подкрепа от страна на правителството. "Ако пакетът не бъде съобразен с исканията на българските превозвачи, България и изброените страни ще загубим голяма част от своя икономически потенциал и вътрешния ни продукт, нашите фирми ще бъдат принудени да изнесат бизнеса си на друго място, а това е неприемливо за нас като държава“, коментира премиерът.

И държавният глава взе отношение по темата. След среща с представители на бранша Румен Радев призова всички институции да се обединят в подкрепа на справедливите искания и срещу грубото нарушаване на принципите на ЕС за свободно движение на стоки, услуги и хора. 

Само че солидарността, която политиците демонстрират, е и безполезна, и безкрайно закъсняла. Автобраншът поне от две години алармира, че чрез т. нар. пакет "Мобилност", известен и като "Пакет Макрон", Западна Европа прокарва лобистки текстове, които ще съсипят българските фирми за товарни превози. Едно от спорните предложения е шофьорите и камионите задължително да се връщат вкъщи на всеки 3 или 4 седмици - независимо какви поръчки и маршрути имат. Друг текст пък предвижда командировъчните на водачите да се пресмятат според ставките във всяка страна, през която тирът преминава. Освен това водачите непременно ще трябва да спят по хотели, защото се предлага забрана да нощуват в кабината на камиона. Тези и други промени, ако бъдат приети, ще принудят българските превозвачи или да се пререгистрират в някоя западна държава, или да се откажат от бизнеса, а шофьорите ще трябва да си търсят работа в чужбина. При всички положения българската икономика ще претърпи големи щети, като ще загуби и приходи, и данъци. От бранша изтъкват, че 17% от българската икономика се формират - пряко и косвено, от тяхната дейност.

Евродепутатът Петър Курумбашев разясни пред БНР, че в последните години фирмите превозвачи от Централна и Източна Европа имат сериозно присъствие на западния пазар. "Ефектът за нас ще е убийствен - в момента тези фирми плащат осигуровки в НОИ и НЗОК. Ако започнат да ги плащат в германската или във френската каса, тези пари нямат да влизат у нас, обясни Курумбашев.

"Пакетът Макрон" прави огромна услуга на турските и руските тирове за сметка на българските, алармират от автобизнеса. Парадоксът идва оттам, че фирмите извън ЕС не са длъжни да спазват правото на ЕС и да се подчиняват на рестрикциите и така ще се окажат далеч по-конкурентоспособни от българските. 

Целта на митинга на 10 януари е да привлече вниманието на всички европейски институции върху проблема. Предстоят избори и след няколко месеца сегашният европарламент няма да съществува, затова е най-добре да остави изчистването на споровете за уредбата на транспорта за новите евродепутати, обясняват превозвачите.

ОСТРО

"Правителството на Бойко Борисов проспа възможността да защити българския национален интерес и обрече българските транспортни фирми. Като председател на Съвета на Европейския съюз, когато имахме по-големи възможности, докато се прегръщаше и потупваше с европейските лидери в името на пиара, Борисов зае следната позиция - България като председател не може да взема страна и трябва да се държи неутрално”, припомни вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя каза, че ще призове всички социалисти и социалдемократи в европарламента да подкрепят България в защитата на транспортния бранш.  А на премиера Борисов препоръча да защити пред Макрон и Меркел националния интерес. Депутати от БСП също щели да присъстват на протеста в Брюксел в четвъртък.

 

ОЩЕ по темата - на стр. 10

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ОЛАФ проверява обществена поръчка на служебния кабинет на Румен Радев

25.03.2019

159 2
Хотелиери очакват спад на туристите по Черноморието

25.03.2019

307 8
Борисов прие турския главен прокурор

25.03.2019

601 4

Коментари

вила

Един камион тикви да разпилеят пред ЕП-по-полезно ще е от лаладжийството им.Се пак той постигна еврорекорада по производство на тикви и кратуни-134 хил.тона.

Васик

По този въпрос нямаше ли исторически пробив на Герб? Смях в залата

Влез или се регистрирай за да коментираш

×