facebook
twitter

България

МЗ иска джипита да остават без договор при измами с ваксинации

65
Илияна Кирилова

Здравната каса да спира договорите на лични лекари при доказана измама за документирана, но неизвършена ваксина, настоява Министерството на здравеопазването. "Ще предложим прилагането на такава санкция на НЗОК", съобщи пред clinica.bg главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Данните за такива случаи са около 5-6 годишно. "Когато и двете страни са се договорили обаче, доказването на подобна злоупотреба е изключително трудна", коментира Кунчев. Става дума за случаи, при които родителите не желаят да ваксинират децата си, но личните лекари са отчели имунизацията като извършена. Обикновено това се практикува, за да може детето да ходи на градина и училище. Не е ясно обаче доколко подобна идея може да бъде приета, тъй като броят на личните лекари у нас отдавна е под критичния минимум.

От появата на морбили у нас тази година са издирени и ваксинирани 5000 неимунизирани. "Някои деца обаче са трудно откриваеми - поради често пътуване и местене или защото нямат лични лекари", добави Кунчев.

По данни от края на миналата седмица случаите на морбили у нас са общо 184.

 

Все още няма коментари

Още

Джеймс Пардю: Тръмп вече носи клеймото "руският кандидат"

25.05.2019

2626 30
МВнР отчете, че е готово за вота на българите в чужбина

25.05.2019

215 2
Зрелостници готвят протест пред МОН заради матурата по английски

25.05.2019

1090 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×