facebook
twitter

България

МЗ дава пари за апарати за диализа на 29 болници

145
Илияна Кирилова

Близо 5 млн. лв. ще предостави Министерството на здравеопазването на 29 държавни болници за ремонт и купуване на оборудване за хемодиализа, съобщиха от там. Преди седмица апаратурата в болницата във Видин се повреди и се наложи няколко дни пациентите на диализа да ходят за животоподдържащите си процедури до Монтана.

От МЗ обаче подчертават, че средствата за обновяване на хемодиализната мрежа в страната са получени с Постановление на Министерския съвет в края на септември, т.е. преди аварията във Видин. МС е отпуснал общо 8.1 млн. лв. допълнително. Близо 5 млн. лв. от тях ще се предоставят на болниците за ремонти на хемодиализни отделения и за купуване на хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи.

Разпределението на средствата е съобразено с  отправените от болниците искания за инвестиции в ремонти и преоборудване на хемодиализни структури на многопрофилни лечебни заведения на територията на градовете: Сливен, Пазарджик, Перник, Хасково, Шумен, Габрово, Видин, Търговище, Варна, Русе, Кюстендил, Враца, Ловеч, Разград, Ямбол, Кърджали, Бургас, Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Силистра, Благоевград, Добрич, Монтана, Пловдив и София.

С другите близо 3 млн. лв. също ще се купува апаратура и ще се правят ремонти, но в други отделения.

Все още няма коментари

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

1458 12
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

791 17
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

525 12

Влез или се регистрирай за да коментираш