facebook
twitter

България

МВР се престара с ареста на Лютви Местан

Прокуратурата се задейства светкавично и му повдигна обвинение за катастрофата, в която загина 6-месечно бебе
2080
Стоп кадър видео Нова тв

МВР се престара, като задържа катастрофиралия лидер на партия ДОСТ Лютви Местан, преди да бъде обвинен.  За разлика от хиляди други такива случаи, при които водачите, причинили смърт дори след употреба на алкохол и наркотици, не попадат в ареста. Причините за тази реакция на МВР са неизвестни. Вероятно става дума за престараване или за опит да опазят партийния лидер от евентуално отмъщение от близките на пострадалите.

В понеделник следобед се появи и официално съобщение на прокуратурата, от което също стана ясно, че държавното обвинение се е задействало светкавично. Делото е възложено на следовател от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Кърджали. Извършен е оглед на местопроизшествието, проведени са разпити на свидетели, назначени са съдебномедицински експертизи, които да дадат заключение за причините за смъртта на 6-месечното дете, както и за вида на причинените увреждания на здравето на родителите на починалото бебе и неговия 9-годишен брат.

Местан е привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортно престъпление, което предвижда до 10 години затвор. Според прокуратурата събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на два текста от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетната Е.А. Продължава събирането на още доказателства.

Наложена му е мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Трагедията се разигра малко след 13:30 часа в неделя. Тогава Лютви Местан излиза с колата си на пътя Кърджали - Маказа откъм село Загорско. Там има знак "Стоп". Според свидетели той е спрял, но след като продължил, за да завие по главния път, последвал удар и другата кола е излетяла от пътя.

„Единственият шанс да не се случи това нещо беше да не съм там”, заяви самият той при задържането си, цитиран от Нова тв. "Покрусен съм! Изразявам най-дълбоките си съболезнования към близките", написа лидерът на ДОСТ във Facebook . "Да не раздаваме предварително присъди", каза той на излизане от ареста. Според него можело да се окаже, че не той има вина за случая, като се имало предвид начина, по който е застанала неговата кола на пътя. 

„Спря, огледа се наляво и потегли. След като потегли, се чу голям трясък и се видя дим. С такава скорост се движеше момчето, стана за секунди”, заяви пък свидетелят Мустафа Исмаил, който е от партията на Местан и се е движел зад него. В района допустимата скорост е 90 км/ час.

Семейството на починалото бебе е в болница с леки наранявания. Няма опасност за живота на майката, бащата и по-голямото дете. „В съзнание са, адекватни са. Разбира се, те са в сложно психологическо състояние, което е напълно обяснимо”, заяви проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" – Кърджали.

ДВОЕН АРШИН

Действията на МВР и прокуратурата по отношение на Лютви Местан отново вадят темата за двойния аршин. При Местан действаха светкавично и строго, докато в случая с бившия транспортен министър Ивайло Московски действаха точно обратно. При Местан само часове след трагедията вече има повдигнато обвинение и обяснения, че тепърва ще се събират още доказателства, а във втория случай след цели 11 месеца разследване се стигна до извода, че няма доказателства, че Московски има вина за смъртта на детето си. Дори в случаите, когато шофьори блъскат пешеходци на пътеки, МВР не арестува виновните.

 

 

 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Председателят на ЦИК: Надяваме се нарушенията да бъдат овладяни

20.10.2019

192 4
Протест в "Княжево" заради засилен трафик през квартала

20.10.2019

403 2
Пожар горя в столично заведение

19.10.2019

1615 7

Коментари

вила

Като се сравни с министъра на транспорта,който уби дете и...дори не го разследваха,защото не бил длъжен да познава правилата за движение на МПС,,престараване си е.?!Онзи го  таковаха с началнически офис в банка,а Местан-10 хил.лева гаранция за свободата му?!Престараване си е!

 

bD

"....но след като продължил, за да завие по главния път, последвал удар и другата кола е излетяла от пътя."

Местан почти е взел левия завой .Мислена линия от предницата на Файтона до ограничителния конус показва къде е била предницата на колата в момента на удара.А и очевидната разлика в цвета на асфалта показва това. Лентата на БМВ-то е била свободна. По всяка вероятност БМВ се е движело бързо , шофьорът се е паникьосал  и е реагирал грешно навлизайки в лентата на Местан. Последва удар ,и новото положение на Файтона завъртян на 160 градуса около лявата предна гума. Снимката е перфектна.

https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/2...

Ако се вгледате се вижда и следата от лявата предна гума на БМВ-то преди да изхвърчи.Тя показва от къде колата навлиза.

mi6osp.

Хъм, ако не беше Местан, нямаше ли да го задържат?

Е, не всеки е Московски...

 

 

пролетарий о тв...

До автора, Ал. Колев. Момченце, какво предлагаш, да го пуснат по живо, по здраво Местанчо ли? Това е непредумишлено убийство и стария катил трябва да си понесе последствията. Приятелчето му, султан Ердоган ще се обади на нашите мижитурки и те ще изкарат още 20 свидетели да го оневинят. Убито е невинно ангелче, български поданик, независимо дали е от турски произход или от български. Мустафа Исмаил е кошаревски свидетел, който няма как да зърне дали Местан се е огледал или не през черните стъкла и на 30 м разстояние. Съболезнованията, които изказва Местан не хващат дикиш. Отнемане на книжката завинаги, 100 хил.лв обещетение на родителите и 10 години затвор за Местан. Аллах го наказва за щетите, които нанесе на родината си до този момент. Да му ударят и 100 тояги на голо, след излежаване на присъдата!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×