facebook
twitter

България

МОН забрани въпроси и брошури за полова идентичност в училищата

Министерството пусна специални указания към директорите заради поредица от гафове
1090
Илияна Кирилова
Материалите, които достигат в училищата, не трябва да проповядват насилие, нетолерантност, дискриминация и неуважение.

Всякакви брошури, въпросници и листовки, изискващи учениците да определят половата си идентичност, не са желани в родните училища. Писмо с подобно указание е изпратил просветният министър Красимир Вълчев до директорите на учебни заведения в страната, съобщиха от МОН.

До указанията се стигна след два случая от последните месеци, които разбуниха обществото - т.нар. джендър анкети по проекта Selfie, в които децата трябваше да определят пола си, и брошурите със снимки на хомосексуалисти, предназначени за превенция на СПИН в здравните кабинети, но попаднали случайно в някои школа. 

Препоръките на МОН са свързани с разпространението на информационни материали, въпросници, листовки и др., както и с провеждането на беседи, лекции, срещи и други форми за работа с учениците. Освен да не провокират децата да определят половата си идентичност, анкетите и брошурите, които попадат в училищата, не бива да съдържат и други притеснителни елементи. Те не трябва да проповядват насилие, нетолерантност, дискриминация и неуважение, да съдържат материали, които противоречат на добрите нрави и на обществените норми на поведение и да рекламират вредни за здравето навици като тютюнопушене, употреба на алкохол и опиати. Освен това разпространяваните в школата листовки не бива да съдържат теми, които засягат лична информация или такива с порнографско съдържание, както и материали, които налагат други спорни възпитателни доктрини.

РЕД

Ако постъпят предложения за подобни практики, учителите трябва да уведомят директора, той от своя страна да докладва случая до регионалното управление по образование и оттам да съобщят на МОН. „При съмнение, че дадена тема е дискусионна и би предизвикала обществено напрежение, а също и че може да бъде използвана за недоверие към институцията, следва да съгласувате предложението с РУО или МОН", гласят напътствията. По теми, по които липсва обществен консенсус и не са задължителни, допускането им в образователните институции може да се осъществи при вземане предвид мнението на родителите, казват от министерството.

Все още няма коментари

Още

Човек загина под паднала ограда на бивше военно поделение

19.04.2019

1399 9
Валентин Златев вече не е шеф на "Лукойл България"

19.04.2019

4297 28
Делян Пеевски е втори в евролистата на ДПС

19.04.2019

1017 13

Влез или се регистрирай за да коментираш

×