Quantcast

Медия без
политическа реклама

МОН забрани въпроси и брошури за полова идентичност в училищата

Министерството пусна специални указания към директорите заради поредица от гафове

Илияна Кирилова
Материалите, които достигат в училищата, не трябва да проповядват насилие, нетолерантност, дискриминация и неуважение.

Всякакви брошури, въпросници и листовки, изискващи учениците да определят половата си идентичност, не са желани в родните училища. Писмо с подобно указание е изпратил просветният министър Красимир Вълчев до директорите на учебни заведения в страната, съобщиха от МОН.

До указанията се стигна след два случая от последните месеци, които разбуниха обществото - т.нар. джендър анкети по проекта Selfie, в които децата трябваше да определят пола си, и брошурите със снимки на хомосексуалисти, предназначени за превенция на СПИН в здравните кабинети, но попаднали случайно в някои школа. 

Препоръките на МОН са свързани с разпространението на информационни материали, въпросници, листовки и др., както и с провеждането на беседи, лекции, срещи и други форми за работа с учениците. Освен да не провокират децата да определят половата си идентичност, анкетите и брошурите, които попадат в училищата, не бива да съдържат и други притеснителни елементи. Те не трябва да проповядват насилие, нетолерантност, дискриминация и неуважение, да съдържат материали, които противоречат на добрите нрави и на обществените норми на поведение и да рекламират вредни за здравето навици като тютюнопушене, употреба на алкохол и опиати. Освен това разпространяваните в школата листовки не бива да съдържат теми, които засягат лична информация или такива с порнографско съдържание, както и материали, които налагат други спорни възпитателни доктрини.

РЕД

Ако постъпят предложения за подобни практики, учителите трябва да уведомят директора, той от своя страна да докладва случая до регионалното управление по образование и оттам да съобщят на МОН. „При съмнение, че дадена тема е дискусионна и би предизвикала обществено напрежение, а също и че може да бъде използвана за недоверие към институцията, следва да съгласувате предложението с РУО или МОН", гласят напътствията. По теми, по които липсва обществен консенсус и не са задължителни, допускането им в образователните институции може да се осъществи при вземане предвид мнението на родителите, казват от министерството.