Медия без
политическа реклама

МОН проверява нередности в 7 неделни училища в Одеса

Новата електронна система за контрол откри дублирани ученици

МОН

Екип на просветното министерство е заминал на проверка в Украйна заради съмнения в злоупотреби, извършвани от български неделни училища. Това става ясно от отговор на МОН на въпроси на "Сега". "В момента има планирана проверка на място към 7 организации на българи в Украйна, за които ще има информация след приключването й", посочиха от ведомството.

От отговора на министерството се разбира, че проблемите във въпросните неделни училища са два вида - завишаване на декларирания брой ученици спрямо тези, които посещават реално българските неделни училища, както и дублиране на деца в списъците на различни училища. Въпросните нарушения наскоро са били разисквани и в комисията по политиките за българите в чужбина, потвърди председателят й Андон Дончев от "Воля". По думите му от МОН са разказали за случаи на деца, които са записвани едновременно в няколко училища, но с новата електронна система за контрол това вече можело да се открива лесно. От ведомството са правили и други проверки в училища в Украйна, но в повечето случаи не били откривани злоупотреби, защото по това време школата били в грипна ваканция, разказа Дончев.

"С въвеждането на електронната платформа https://world.mon.bg/ за българските неделни училища в началото на октомври 2018 г. своевременно се отстраняват всички нередности", посочват от МОН. Оттам обясняват, че благодарение на възможностите на платформата е било установено и отстранено дублирането на около 20 ученици на училища както по национална програма „Роден език и култура зад граница", така и по постановлението, с което се финансират школата в списъка на българските неделни училища. С помощта на електронната платформа се извършвал първоначален мониторинг в началото на учебната година и текущ не само за броя на учениците, но и за кадровото и материалното обезпечаване на българските неделни училища. От МОН припомнят, че към неделните училища се създават родителски съвети, които са част от общия мониторинг и осъществяват наблюдение върху дейността, включително и за законосъобразното и целесъобразното разходване на средствата, получени от българската държава.

За 2018/2019 г. българските неделни училища в Украйна са 75, показват данни на МОН. Учениците и кандидат-студентите в тях са 9209, учителите - 349, а размерът на финансовото подпомагане - 1.6 млн. лв.

 

РЕЖИМ

Българските неделни училища в чужбина осигуряват обучение по български, история и география за определен клас, но не и завършване на клас и придобиване на степен на образование. Те могат да извършват и допълнителни дейности, свързани със съхраняване на националното самосъзнание, както и да подготвят кандидат-студенти за прием в български вузове по въпросните три предмета. За целта получават средства от българската държава - първият от общо два транша за 2018/2019 г. е бил в размер на 3.2 млн. лв., а вторият - 6.2 млн. лв. Неделните ни училища в чужбина са 205. 149 други школа получават подкрепа по националната програма "Роден език и култура зад граница". Общо за образователните институции в чужбина за учебната 2018/2019 г. са отпуснати 11 млн. лв.