facebook
twitter

България

МФ поема финансовия контрол над държавните болници

181
Илияна Кирилова

Министърът на финансите ще отговаря за координацията и хармонизацията на финансовото управление и контрол в лечебните заведения с над 50% държавно и общинско участие, след като вчера кабинетът одобри промени в Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор. Според тях лечебните заведения с над 50% държавно и общинско участие се включват към предприятията от публичния сектор, които попадат в обхвата на закона.

Това означава, че директорите на държавните и общинските болници ще бъдат длъжни да прилагат разработените от финансовия министър методически насоки в областта на финансовото управление и контрол, като за изпълнението им ще бъдат „системно наблюдавани“ от министъра. Директорите ще трябва и да предоставят на министъра на финансите информация за състоянието на системите за финансово управление и контрол в законовоопределен срок, а в случай че той не бъде спазен, ще бъдат санкционирани с глоба между 500 лв. и 2000 лв.

Държавните болници продължават да трупат дългове, част от тях са пред фалит. Като мярка за спасяването им здравното министерство изготви оздравителни планове и въведе задължителен финансов стандарт. Явно обаче и тези мерки не дават резултат.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Жители на "Младост 1" излязоха на протест срещу кмета си

22.02.2019

1877 16
Галъп: ГЕРБ дозадълбочават недоверието в изборния процес

22.02.2019

1106 16
Външният министър: Ако САЩ нападнат Венецуела, ще запазим неутралитет

22.02.2019

3708 61

Коментари

SvSophia
снимка на SvSophia

А над частните болници, които също и далеч по-драстично точат ресурси от НЗОК, кога възнамерява МФ да поеме "финансов контрол" МФ.

Когато доведе до умишлена ликвидация държавните и общинските болници в интерес на частните ли?

Ади ВЪН от изпълнителната Му власт и нотариата Му!!! Къш!!! Друм!!! Пайдос!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×