facebook
twitter

България

Медиците от болницата по педиатрия са пред колективна оставка

Това не е протест за заплати и пари. Това е протест за детското здравеопазване, казват те
278
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Работещите в специализираната болница по педиатрия в София излязоха за втори път на протест и предупредиха, че ще подадат колективна оставка, ако не бъдат чути. Преди седмица те пак протестираха с искания болницата да получи специален статут, който да позволи допълнително финансиране от държавата, да отпаднат лимитите от здравната каса и да се увеличат заплатите. За момента няма индикации за промяна в позицията на здравните власти, заяви пред БНР д-р Антон Владимиров от детската болница. „Остават уверенията, че до края на май ще има преразглеждане на начина на финансиране, но явно няма да станем национална детска болница", обясни той. Персоналът на болницата планира трети протест на 10 май, когато ще блокират и кръстовището на бул. "Иван Евстатиев Гешов", а ако и след това не бъдат чути, ще последва колективна оставка. Това не само ще постави под въпрос съществуването на тази болница, но и бъдещето на очакваната нова комплексна детска болница, тъй като едва ли ще е лесно екипите да бъдат привлечени обратно.

От болницата искат специален статут, какъвто имат Военна и МВР болница, а доскоро - и Правителствена. Те не са търговски дружества, а създадени от държавата, което позволява да получават пари и от хазната, не само от здравната каса. От МЗ обаче твърдят, че това отнема прекалено дълго време, и обещават специален статут на новата голяма болница, която ще е готова след поне 2 г.

Ако поне започне процедура за смяна на статута на лечебното заведение, може да бъде постигнат консенсус, „защото това ще бъде ясен сигнал за необратимост на процеса", коментира Владимиров. Сега могат да бъдат отпуснати някакви пари, но догодина проблемите ще бъдат същите, смята той. "Това не е протест за заплати и пари. Това е протест за детското здравеопазване в България, което в момента е захвърлено на бунището от всеки един управник в тази държава през последните 30 години", заяви още медикът.

При предишния протест от МЗ препоръчаха на болницата да направи спешно отделение, за да може да получава допълнително пари от министерството, което финансира спешната помощ. От педиатрията обаче коментираха, че за целта са нужни допълнителни лекари и сестри, които те не могат да привлекат заради ниските заплати.

По повод искането да отпаднат лимитите от касата от МЗ отвърнаха, че и в момента болницата не изпълнява бюджета, който й е спуснала НЗОК. При месечен лимит от 220 000 лв. са усвоени 217 000 лв., като остатъкът е равен на 3-4 планови случая, които са пренасочени за следващия месец, отвърнаха от болницата. Това се прави, за да не се стига до надлимитна дейност, която не се плаща, и да се осигури буфер при спешни случаи.

 

ДРУГАТА СТРАНА

"Едно от исканията е болницата да бъде по чл. 5 от Закона за лечебните заведения, което означава да е 100% собственост на държавата и да не е търговско дружество. Това обаче е много дълга процедура. За да стане, по Търговския закон трябва да се мине през ликвидация, която трае от 3 до 30 години. На тях им е предложен един много добър вариант. Новата болница ще бъде по чл. 5, ще бъде собственост на МЗ и ще бъде осигурен бюджет за нея и нейното безпрепятствено функциониране", коментира пред Нова телевизия зам. здравният министър Бойко Пенков. Той заяви, че ще предложи на надзорния съвет на касата да отпаднат лимитите за педиатрията.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Столична община не знае какви глоби за зле измити улици е наложила

21.11.2019

311 5
Кметът на "Лозенец" поиска премахването на "Златен век"

21.11.2019

1652 30
ЦИК глоби Волен Сидеров с 2000 лв. заради скандала в БНТ

21.11.2019

283 6

Коментари

сталкер пустиняк

А бе какви са тия лекари, медицински сестри? Искали нещо. Ако беше Вучката разбирам, ама някакви си лекари...

Вероятно така тече мисловният процес при Боко.  

Влез или се регистрирай за да коментираш

×