facebook
twitter

България

Лекарствата ще имат нов защитен код

Засега 25 на сто от аптеките са заявили участие в задължителната система за контрол
1069
Илияна Кирилова
1000, или една четвърт от аптеките у нас, са подали заявления за включване в новата задължителна система.

На 9 февруари ще стартира нова система за контрол над лекарствата, която предвижда те да имат нови кодове на опаковките, а аптеки, търговци и производители - да могат да поставят и четат тези кодове. Това е система за верификация на медикаментите, задължителна за всички страни от ЕС, а целта й е да възпрепятства продажбата на фалшиви продукти, припомниха от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

Вече всички лекарства, отпускани с рецепта, ще имат на опаковките си двуизмерен 2D-matrix баркод с 4 елемента: уникален код на лекарството, партиден номер, срок на годност, сериен номер. Той се поставя от производителя и се сканира в аптеката с баркод четец при отпускане на препарата. Националните системи на страните членки са свързани в Европейски хъб, където се подава уникалният идентификационен номер на всяко лекарство с рецепта, обясняват от БОВЛ. Целта е да се осигури пълна проследяемост на лекарствата - производителите поставят баркода върху всяка една опаковка, кодът се въвежда в единна европейска система, от която стига до национални хъбове, и аптеката, когато продава лекарството, проверява кода с четец. Ако системата покаже несъответствие, значи или уникалният код не е въвеждан в системата, или е въвеждан, но вече е освободен, т.е. лекарството е било продадено - тогава аптеката няма да може да отпусне това лекарство на пациента.

Над 5 млн. са опаковките с лекарства, които вече притежават новия 2D-matrix код, качени са от производителите в Европейския хъб и са трансферирани успешно към Българската система за верификация на лекарствата, цитира clinica.bg Илиана Паунова, директор на Българската организация за верификация на лекарствата. В системата трябва да се включат близо 4000 аптеки, а към момента заявления са подали над 1000 аптеки и повече от 70 болнични аптеки. Готовност за включване в процеса са декларирали и 50-те най-големи търговеца на едро с лекарства, както и производителите, обясни Паунова.

Обемът на фалшивите лекарства в ЕС е между 1 и 4 на сто от пазара. За България се смята, че той е около 1%, или 1.8 млн. опаковки годишно.

 

ГОТОВНОСТ

Фармацевтите смятат, че за по-малките аптеки при работата с новата система може да има проблем заради липсата на интернет. Те трябва да купят и четци за новите кодове, които струват около 200 лв. без ДДС. Веригите аптеки пък твърдят, че може да се наложи да наемат още персонал заради допълнителното чекиране на продуктите. 
Дори и да нямат четци или готовност да работят с новите кодове, аптеките няма да спрат да продават лекарства, тъй като на пазара остават всички партиди медикаменти, произведени досега без двуизмерните кодове, а очакванията са, че старите количества ще бъдат изчерпани до година и половина. Без четци обаче аптеките няма да могат да продават медикаменти с новите задължителни опаковки.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Голям пожар и в резервата "Сребърна"

25.03.2019

915 6
Мл. Маринов: Миграционният натиск е овладян

25.03.2019

210 2
Кампания в подкрепа на Цветанов започна във Фейсбук

25.03.2019

11244 116

Коментари

Хулиган

А проследяемост на мародерските надценки, ще има ли?

 

http://www.drago.info/index.php/2017/12/03/otuchih...

 

 

ablepsia

Да н стане кат с винетките  и населението да осъмне без лекарства?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×