facebook
twitter

България

Камери ще следят за мъртви души в инвазивните кардиологии

Ще се снима само дали лекар и пациент са влезли в залата
668
Илияна Кирилова

Здравната каса ще проверява за отчетени, но реално нелекувани пациенти в болниците за инвазивна кардиология с помощта на камери. Това са се договорили касата и представителите на Българския лекарски съюз при преговорите за анекс към рамковия договор, който да е в сила догодина.  

"Във връзка с въвеждането от страна на НЗОК на видеоконтрол в ангиографските зали беше договорено: обхватът на наблюдението да бъде само на входа на залата, като идеята е да се установи дали в операционната са влизали лекар и пациент за извършване на съответната процедура. Камерите ще бъдат разположени вътре в залите, но изрично беше упоменато, че под наблюдение ще бъде само входът. Записите ще се представят само ако бъдат изискани при проверка и ще се съхраняват в срок до 30 дни, както е разписано по закон", съобщиха от лекарския съюз. За клиничната пътека за краниотомия чрез невронавигация или невроендоксопия е договорено, че може да има видеоконтрол или запис на е-носител на ендоваскуларните процедури.

Клиниките по инвазивна кардиология у нас са 59, през 2017 г. те са отчели над 74 000 диагностични и лечебни процедури. Данните от актуалната здравна карта сочат, че у нас ангиографите са 75, а за покриване на нуждите на населението са необходими едва 40. От години различни проверки и изследвания сочат, че някои от ангиографските лаборатории отчитат повече преминали пациенти дневно, отколкото е възможно да поеме капацитетът на една такава лаборатория. Въпреки това здравната каса продължава да финансира всички ангиографи. 

Касата и лекарският съюз са се разбрали и че "НЗОК ежедневно ще следи през софтуер заетостта на леглата, на база брой" във всяка болница. Идеята е на касата и цели да контролира отчитаните пациенти, тъй като досега НЗОК не се интересуваше от използваемостта на леглата на болниците, т.е. те можеха да отчитат, че са приели повече пациенти, отколкото е реалният им брой легла. "Ако са налице форсмажорни обстоятелства, на лечебното заведение ще бъде позволено да приема повече пациенти от броя на разписаните легла, но само след извършване на проверка от страна на НЗОК", уверяват от лекарския съюз.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Няма окончателно решение дали ГЕРБ и СДС ще се явят заедно на евроизборите

22.03.2019

156 4
200 души останаха без ток в Русе заради чужди задължения

22.03.2019

137
"Артекс" разпространи позиция по скандала с апартаментите

21.03.2019

3173 37

Коментари

Invisible

   А как ще следят за ненужните операции?

   

Хипократ2006

Една от. най-големите простотии, пръкнали се в системата напоследък. Единственото по-безумно нещо, за което се сещам е липсата на бурна реакция на съсловието и обществото като цяло спрямо нея, вкл и липсата на коментари под тази статия.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×