facebook
twitter

България

Кабинетът всячески се опитва да се освободи от евромониторинга

Правителството създава поредна структура срещу корупцията и твърди, че това било по искане на Еврокомисията
814
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Външният министър Екатерина Захариева ще оглавява поредна структура срещу корупцията.

Правителството се опитва по всякакви начини да се освободи от мониторинга на Европейската комисия по линия на корупцията и организираната престъпност. Последната стъпка в тази посока е приемането на правителствено постановление, с което на практика се прави опит да се дублира контролният механизъм, но той да бъде осъществяван от български институции. С акта на Министерския съвет се обявява "създаване на национален механизъм за мониторинг в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона". В правителствените аргументи се твърди, че приемането на тази мярка следва и дадените от страна на Европейската комисия препоръки.

Националният мониторингов механизъм е предвидено да се осъществява чрез Съвет за координация и сътрудничество. Институции от различните власти, които изпълняват дейности или мерки в посочените области, ще представят информация за напредъка, пише още в мотивите за създването му. Въпросният съвет ще "осъществява дейността си при спазване на принципите за разделение на властите и независимост на съдебната власт, както и на другите конституционно и законово установени принципи и правила".

Веднага след това правителството се застрахова, че по никакъв начин няма да се намесва в работата на съдебната власт. "Съветът не осъществява контрол върху дейността на държавните органи и членовете си и под никаква форма не може да осъществява намеса в независимостта на съдебната власт", пише в  официалното правителствено съобщение.

Участието в Съвета на органите, които са извън изпълнителната власт, е на доброволен принцип и е израз на сътрудничество и диалог между властите, твърди Министерският съвет. Той щял да има координационни и съвещателни функции и в него щели да участват представители на най-високо ниво - зам.министър-председателят с ресор „правосъдие“, представляващият ВСС, председателят на ВКС, председателят на ВАС, главният прокурор, главният инспектор от Инспектората към ВСС, председателят на КПКОНПИ, министърът на вътрешните работи, министърът на правосъдието, министърът на финансите. Предвижда се за всяко заседание да бъде отправяна покана за участие до председателя на правната комисия в Народното събрание, както и до председателите на парламентарните групи.

Съветът ще се ръководи от двама съпредседатели - заместник министър-председателя с ресор „правосъдие“, в момента Екатерина Захариева, и представляващия ВСС,  който сега е Боян Магдалинчев. Това щяло да гарантира равнопоставеността и независимостта на съдебната власт. Заседанията щели да се провеждат на три месеца в първия понеделник на съответния месец. Съветът можел да провежда и извънредни заседания по инициатива на съпредседателите или по искане на 1/3 от неговия състав.

ТИК-ТАК

Само преди дни правосъдният министър Данаил Кирилов за пореден път заплаши, че ще хвърли оставка, ако до края на мандата в Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер не бъде премахнат мониторингът над България върху дейността на съдебната власт. "Аз съм категоричен в изявлението си. Моята оставка е на масата", натърти Кирилов. На практика остава по-малко от месец и половина до 31 октомври, когато новият състав на Еврокомисията ще встъпи в длъжност. Въпреки че мониторинговите доклади на Брюксел са регулярни от 2010 г., и към момента страната ни не успява да покрие изискванията за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка.

 

 

 

 

Все още няма коментари

Още

Плевнелиев: Русия води хибридна война срещу България

14.11.2019

302 5
Борисов загрижен от разделението в Северна Македония за ЕС

14.11.2019

167 3
Каракачанов: Ще предложа офицер за шеф на военното разузнаване

14.11.2019

126 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×