facebook
twitter

България

Кабинетът ще изхарчи 1 млрд. лв. за 2 военни кораба

Фирми от Германия, Италия и България дадоха оферти, които обаче ще бъдат оценени след евроизборите
527
БГНЕС

След като решиха да платят поне 1.8 млрд. лв. за 8 нови изтребителя, Министерството на отбраната и правителството организират и изхарчването на 1 млрд. лв. за 2 нови военни кораба. 

Три фирми са изпратили оферти по проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС). Това са компаниите „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ (Германия), „МТГ – Делфин“ (България) и „FINCANTIERI“ (Италия). В понеделник междуведомствената работна група пристъпи към отварянето на документацията. Във въпросната група, чийто председател е зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, влизат експерти и чиновници от министерствата на отбраната, финансите и на външните работи, както и служители на ДАНС. 

Веднага след отварянето на офертите стана ясно, че ценовите предложения на фирмите ще бъдат разкрити на 29 май. Общата оценка на офертите пък ще е факт до 12 юни, т.е. след евроизборите. Тогава в правителството ще бъде внесен докладът на междуведомствената група . Кабинетът ще одобри неговите изводи и предложения. После проектът трябва да мине за санкция и през парламента.

На 19 юли 2018 г. Народното събрание прие актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС)“. Целта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба, които притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. Те трябва да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, които не подлежат на модернизация.

Максималната прогнозна стойност на актуализирания проект е 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв. спрямо приетия през 2016 г. от НС проект за инвестиционен разход е разпределена за плащане през 2025 и 2026 г. Според Министерството на отбраната са добавени два нови варианта за придобиване. Първият е закупуване на нов отбранителен продукт (модифициран за нуждите на ВМС) или производство по лиценз, а вторият - комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ. Тези варианти са предвидени, защото се очаква, че ако всичко е ново, е възможно да надскочи 1 млрд. лв.  Според зам.-министъра Анатолий Величков с проекта ВМС ще придобият способности за "борба с надводен, подводен, въздушен противник, контрол на корабоплаването, борба с асиметрични заплахи и за радиоелектронна борба”.

От Министерството на отбраната и кабинета държат максимална част от работата по корабите да бъде извършена в България, което по естествен път превръща един от участниците във фаворит. Предишният опит за купуване на кораби се провали в края на 2017 г. Проектът бе на стойност 820 млн. лв. и бе спечелен от варненската корабостроителница "МТГ Делфин", но в последния момент и тя се отказа заради проблемите с ДДС, което не беше включено в офертата. Сега това е поправено.

Покупката на двата кораба се движи успоредно с придобиването на нови изтребители. Кабинетът вече  преговаря със САЩ за F-16 Block 70, като управляващите смятат, че окончателният договор може да мине през Народното събрание до края на юли. Предстои да тръгне и проектът за 150 бронирани машини, за които ще бъдат изхарчени още около 1.5 млрд. лв. Сумата за модернизацията на армията надхвърля 4 млрд. лв.

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

10 000 преписки за български произход се бавят

19.06.2019

379 3
Цацаров поиска отстраняването на прокурор, обвинен за побой

19.06.2019

757 2
Нови 15 млн. лв. отиват за спешна помощ

19.06.2019

253 2

Коментари

Shaaban_bin_Robert

Ба! Ще освобождават. Ще ловят риба - цаца. Цаца - ама риба. Ако е останало чещо.

Седем с един...

Баси, половин милиард евра за две консервни кутии! От титан ли ги праят? Ама кво ли питам, след като сме готови да дадем един милЯрд $ само за осем самолета, що да не дадем половин за две "могофункционални" корита... С толкоз пари могат да се купят поне 5 (пет) VLCC - та, който носят печалба...

А, и само да попитам - щом ще са многофункционални, ще могат ли поне да носят някакво хвърчило -  хеликоптерче, самолетче...Кат' ще освобождаваме Крим и ще шамарим Русия и таквиз неща ще ни трябват...

Амира

👎 "...решиха да платят поне 1.8 млрд. лв. за 8 нови изтребителя...организират и изхарчването на 1 млрд. лв. за 2 нови военни кораба.

Ето това е управленска наглост - кървави народни пари да се трошат за военни "играчки", докато педиатрии, детски болници и заведения, деца с увреждания и сираци тънат в мъки и безпросветна мизерия. Срам и позор! 👎

Simplicissima
снимка на Simplicissima

И на по-големи гадости са готови, стига да ги толерира `нам коя си маматаситрака.

 

Некадърни негодници дебело💩💨

Росенздравец

Вярно ли е, че много кьораво  ще падне там?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×