facebook
twitter

България

Кабинетът прехвърли на СУ Правителствена болница

"Лозенец" получава и 23 млн. лв. за дълговете си, а новата педиатрия - 20 млн. лв. и недостроена сграда
476
Илияна Кирилова
При втория опит за решение къде и как да се строи детска болница министър Кирил Ананиев обяви повече подробности за намеренията на кабинета.

Неуспешният опит на правителството да изгради комплексна педиатрия на мястото на болница "Лозенец" доведе до нов обрат - детското лечебно заведение ще е в двора на Александровска болница, а оказалата съпротива за преструктурирането Правителствена ще получи 23 млн. лв. за покриване на дълговете си.

Новата идея на кабинета е исканата от десетилетия и от пациенти, и от лекари комплексна детска болница да е в двора на Александровска болница, където от години има недостроена за целта сграда. "Взехме решение с министър Ананиев да подсигурим необходимото финансиране от 20 млн. лв. за 13-етажната страда на територията на УМБАЛ "Александровска", за да бъде превърната в многопрофилна национална детска болница", обяви вчера лично премиерът Бойко Борисов.

„Национална многопрофилна детска болница ще има. Не мога да си позволя за пореден път да обещаем, че ще изградим подобна болница, и да не изпълним своето обещание. Тази болница няма да бъде на територията на „Лозенец", а ще бъде доизградена на базата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. 

Този път министърът реши да даде и повече обяснения за плановете на кабинета. През януари МЗ ще обяви обществена поръчка за обследване на вече изградената структура на територията на Александровска. След това ще бъде направено и препроектиране, съобразено с нуждите на бъдещата детска болница, обясни Ананиев. Преди години болницата е проектирана по модел на детската болница „Шнайдер" в Израел и на болницата в германския град Дюселдорф. „Надявам се в началото на лятото да започнем реалното изграждане на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно до средата на 2020 г.", поясни още той.

Колко точно ще струва строителството на новата детска болница, ще бъде ясно след това ново проектиране. Ананиев пресметна, че при 500 лв./кв.м при 40 хил. кв.м разгъната застроена площ строителните дейности ще струват около 20 млн. лв. В нея, както и според предишния план, ще бъдат преместени всички вече съществуващи детски отделения в различните столични болници.

Първоначалното намерение на кабинета беше детската болница да е на мястото на Правителствена, чиито отделения за възрастни постепенно да спрат да функционират или да бъдат преместени в други лечебни заведения. Срещу идеята се обявиха както от болница "Лозенец", така и от Софийския университет, чиято клинична база е болницата. От СУ дори заплашиха с протести, а нужната за целта промяна в закона беше отхвърлена от здравната комисия в парламента. Министър Кирил Ананиев пък обяви, че Правителствена има 33 млн. лв. дългове и е пред фалит. 

Затова новото решение на кабинета е болница „Лозенец” да запази дейността си и да остане учебна база на Медицинския факултет на Софийския университет. Тя дори ще бъде прехвърлена от МС на Софийския университет, който ще бъде едноличен собственик на капитала за управление на болницата. Освен това правителството реши вчера да отпусне 23 млн. лв. за погасяване дълговете на болницата. "За да не кажете: дадохме ви я с дългове. Това е направено и може да го съобщите на студентите и университетския състав", обърна се Бойко Борисов вчера към ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, който също присъстваше в Министерския съвет.

 

ПРЕДИМСТВО

Подобно решение за покриване на дългове е доста спорно, тъй като още десетки държавни и общински болници имат огромни задължения - общо за близо 500 млн. лв. Те за разлика от Правителствена болница са търговски дружества и от МЗ твърдят, че покриване на дълговете им се смята за непозволена държавна помощ и подлежи на санкции от Еврокомисията. Затова и когато крайно закъсалите болници във Враца и Ловеч бяха пред затваряне, кабинетът им отпусна безлихвен заем от 2 млн. лв. за изплащане на заплатите на персонала. Ведомствените болници като Правителствена и ВМА обаче могат безпроблемно да бъдат подпомагани за дълговете си, освен това получават и субсидии от бюджета.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Галъп: ГЕРБ дозадълбочават недоверието в изборния процес

22.02.2019

25
Външният министър: Ако САЩ нападнат Венецуела, ще запазим неутралитет

22.02.2019

817 22
Конституционният съд отказа да разгледа Закона за горивата

22.02.2019

336

Коментари

wise man

Сега СУ ще фалира в близките години!

Братя Стругацки

Виж, тук си напълно прав!

МС е покрил дълговете в размер на 23 млн., но имаше инфо, че правителствена има и неразплатени суми на стойност близо 60 млн. лева. Сега тези пари ще се търсят от бюджета на СУ. 

hamel

Да беха я прехвърлили на тотото.

ablepsia

правителствена има и неразплатени суми на стойност близо 60 млн. лева

 

Ще си ги кътат за тайното правителствено лечебно заведение, дето щели да го местят "на друго място" управляващите ни  наши спестовници.

Не стана ясно защо се налагаха сичките тез рокади, след като сграда за детска болница има.

Може би целта е да се фалира СУ и Джанкофф и джанкоффци да потрият доволно ръчичките, с които щяха да "пляскат руснаците"?

Или да се налеят парички в некоя "наша" фирма за "другото тайно лечебно-правителствено място"?

Впрочем при такъв рекламиран бюджетен излишък, вместо да се ръсят бонуси на незаслужаващите ги с нищо неработещите не един и два  регистри, правителството що не земе да се разплати първом за собствените си задължения?

 

Дано СУ се спазари разумно и не поеме правителствените пасиви.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×