Медия без
политическа реклама

Кабинетът ще обжалва решението за Пирин

01 Авг. 2018Илия Вълков
Илияна Кирилова

Държавата да обжалва решението на тричленния състав на Върховния административен съд, който отмени промените в плана за управление на Пирин, целящи да разрешат ново строителство в националния парк. Това ще предложи на заседанието на кабинета другата седмица вицепремиерът Валери Симеонов. "Трябва да има последователност в поведението на всеки индивид и на всеки орган. Министерският съвет има решение за приоритетно подпомагане на изграждането на втори лифт. Така че задължително трябва да обжалваме", заяви пред "Сега" Симеонов, който миналата седмица беше обвинен от лидера на "Атака" Волен Сидеров, че провежда кампания в спасяване на "редник Цеко". 

Попитан какви ще бъдат действията на кабинета, ако и следващата инстанция потвърди решението на тричленния състав на ВАС, вицепремиерът Симеонов отговори пред "Сега" така: "Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя." Той обясни, че не вижда логика правителството да търси среща с представители на природозащитните организации, които протестираха месеци заради промяната на устройствения план на Национален парк "Пирин" и решението да се разширява без екооценка ски лифта в Банско. "Ние в момента имаме проблем със съдебно решение, а не с природозащитниците", каза вицепремиерът. 

В решението си ВАС отхвърля различните тълкувания на закона за защитените територии и потвърждава, че според сега действащите ограничения в Пирин не може да се изграждат и разширяват ски писти и съпътстваща техническа инфраструктура. Освен това оборва твърденията на екоминистъра Нено Димов, че планираните водохващания са за питейни нужди, като използва за целта негови собствени думи, че водохващанията са необходими за бъдещото строителство (те всъщност са за оръдия за изкуствен сняг, а законът позволява изключения само за питейни нужди). Съдът определя и че кабинетът е нарушил два закона, като не е направил екологична оценка на промените, преди да ги приеме.