facebook
twitter

България

ИТ секторът протестира срещу скока на максималния осигурителен доход

Непредвидимостта ще доведе до отлив на чужди инвеститори от България, предупреждават фирмите
782
БГНЕС

Фирмите от един от най-добре развиващите се сектори у нас - информационните технологии, се обявиха срещу намеренията на кабинета да повиши рязко максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. догодина. Както "Сега" писа, решението бе взето изненадващо на среща на синдикатите и премиера Борисов в отсъствието на работодателите и социалния министър Бисер Петков. То противоречи на управленската програма и средносрочната прогноза на МФ, според които максималният осигурителен доход трябваше да бъде 2600 лв. за целия мандат на това правителство. Срещу него вече се обяви Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Вчера с позиция срещу увеличението излязоха водещите организации в ИКТ индустрията - асоциация "Телекомуникации" (АСТЕЛ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и ИКТ клъстер. Една такава промяна ще има осезаемо негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната, както и върху този сектор с висока добавена стойност и възможността му за растеж, заявяват от бранша. Според тях това ще доведе до отлив на специалисти от България, а оттам и до изтегляне на компании. Според техните изчисления вдигането на максималния осигурителен доход ще засегне 148 000 лица, от които една трета са заети в тяхната индустрия.

"Като социално отговорна индустрия и добри данъкоплатци подкрепяме осигуряването на по-добри условия за достойни старини, но не с цената на този погрешен модел и не с цената на противопоставяне на отделни групи хора в нашето общество. Ако една група получава повече, защото произвежда повече, а оттам носи повече приходи в хазната, не е разумно да се демотивира, а обратното - трябва да се стремим към повишаване на броя, мотивацията и производителността на този генератор на високи приходи", посочват още фирмите. Оттам реагират с изненада, че в години с бюджетен излишък се взема от генериращите висока добавена стойност, вместо да се инвестира в увеличаване на техния брой. Те очакват още негативи от подобно решение - отлив на инвестиции от обучението и подготовката на кадри, а поради непредвидимостта на средата у нас очакват и проблеми с привличането на потенциални инвеститори.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

1469 12
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

798 18
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

531 12

Коментари

ogro

?????

Влез или се регистрирай за да коментираш