facebook
twitter

България

Инвестбанк призна, че е получила венецуелските милиони, но през западни банки

1688
Банката на Петя Славова отрича през финансовата институция да са минавали трансфери от държавната петролна компания на Венецуела.

Инвестбанк се обозначи като "малката банка с български собственици", в която адвокатът Ц.Ц. е получавал трансфери за милиони евро от Венецуела. Кредитната институция излезе вчера със специално изявление, в което уверява, че е обслужвала доверителната сметка на Ц.Ц. при спазване на всички законови изисквания.  От написаното излиза, че венецуелските петромилиони, преди да стигнат до България, са минали през други банки  - в САЩ и ЕС. 
В сряда главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и американският посланик Ерик Рубин обявиха, че започва проверка във всички банки в страната по Закона за мерките срещу прането на пари заради нелегални преводи за стотици милиони евро от държавната петролна компания на Венецуела по сметка на адвокат с инициали Ц.Ц. в малка банка с български собственици, а след това са напускали страната. Те са били трансферирани по банкови сметки в други страни на недействителни според прокуратурата основания - например финансиране на венецуелска спортна федерация и закупуване на храни.
От Инвестбанк вчера обясниха, че спецзвеното й е извършвало постоянен контрол на платежните операции на всички клиенти от България и чужбина. В изявлението обаче не се споменава изрично дали милионните преводи са докладвани пред ДАНС.

От българската банка обясняват, че не са имали имала кореспондентски отношения с венецуелски банки. Затова входящите и изходящите преводи по доверителната сметка на адвоката са обработвани от различни банки от ЕС и САЩ включително, "без да е имало затруднения при тяхното изпълнение". Тези банки кореспонденти също имали задължение да извършват проверки срещу изпирането на пари, както и за спазването на  международни санкции за държави, а също така и за лица от международните забранителни списъци. "Преди средствата да постъпят в Инвестбанк, те са преминали през минимум две банки кореспонденти, тъй като ние нямаме преки кореспондентски отношения с венецуелски банки", се посочва в изявлението.
Кредитната институция твърди, че "не са налични санкционни трансакции, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA – Petróleos de Venezuela, S.A.)". Извършените входящи и изходящи трансфери били свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които пред банката са представени документи (товарителници). 

Финансовата институция припомня, че адвокатите също са задължени да прилагат Закона за мерките срещу изпирането на пари при разкриването и разпореждането със специални доверителни сметки.
В заключение по повод разследването на ДАНС Инвестбанк посочва, че "винаги е оказвала, оказва и ще оказва пълно съдействие на компетентните правоохранителни органи при изпълнение техните отговорности".

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Плевнелиев: Радев защо не коментира ТЕЦ-а на Доган?

24.03.2019

307 6
Елена Йончева: Борисов предаде българските превозвачи два пъти

24.03.2019

350 7
СДС възложи на своя лидер да подпише споразумение с ГЕРБ

23.03.2019

904 17

Коментари

СвКащей
снимка на СвКащей

ихтамнет, таваpиши! Нема да се пуашите! 

Captain Buddy
снимка на Captain Buddy

Уважаема редакция,

помолете някой студент да Ви драсне скрипт, който да блокира публикуването на:

 

 

ще Ви го направи for free.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×