facebook
twitter

България

Идеята за паметен знак на Пламен Горанов буксува във Варна

161
Снимка: Архив

Идея за поставяне на паметна плоча на Пламен Горанов мъчно си пробива път из коридорите на варненската местна власт. Зад предложението стои гражданска подписка от 460 души, но засега общинарите не показват особено желание да го подкрепят.

Идеята е всъщност стара и датира почти от самия инцидент с младежа. В сряда се навършват 6 години от самозапалването му, затова дискусията бе подновена отново. Гражданите предлагат в ъгъла на площадчето пред общинската сграда, където се трупаше грамада в памет на Горанов, да бъде поставена плоча с размери 80х80 см. На нея до лика му трябва да пише:  "Тук на 20.02.2013 пламна Пламен и разпали умовете и сърцата на свободните хора". Идеята бе обсъждана на последното заседание на Съвета по естетизация на градската среда. Решено бе паметната плоча да бъде подложена на допълнително “дообмисляне”. Реално това е неясно със срока си протакане, потвърдено и от “процедурните” хватки, с които бяха парирани гражданите на заседанието.

Че варненската местна власт не иска да има публичен спомен за Горанов, се знае отдавна. През 2014 г. общината организира конкурс за паметник, но такъв така и не бе изграден. Някъде тогава в публичното пространство се появи информация, че роднините му са против. Отделно от това грамадата от камъни няколко пъти изчезваше. Възможно е все пак общинарите да склонят с оглед на приближаващите местни избори.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кола удари патрулка и в Шумен

16.06.2019

561 2
Румен Радев: Корнелия Нинова знае какво прави

16.06.2019

1884 33
Адвокати призовават министъра на културата за действия по опазване на артефактите

16.06.2019

867 1

Коментари

Любо Караджов
снимка на Любо Караджов

Защо продължава да се рови в раната на хората? Щом не искат, защо трябва да се слушат политически настроени фигури предлагащи идеята като начин да се появят в обществото, че правят нещо добро?

GAGAROV

И защо трябва да се прави паметник на всеки побърканяк?👎

Влез или се регистрирай за да коментираш

×