facebook
twitter

България

И вторият модул на изпитите след седми клас става задължителен

Продължителността и формата на тестовете остават същите, уверяват от МОН
602
Илияна Кирилова
Досега 7-класниците можеха да избират дали да пишат преразказ. От тази година той става задължителен.

Изпитите за кандидат-гимназистите след 7-и клас вече няма да бъдат разделени на два модула. Вместо това за учениците ще има обща част, която ще е задължителна за всички. Това стана ясно от обяснения на просветния министър Красимир Вълчев вчера.

Досега изпитите за седмокласниците бяха разделени на модули, като само първият от тях беше задължителен. Вторият модул се решаваше само от желаещите да кандидатстват в профилирани или професионални гимназии. По силата на новия училищен закон от 2016 г. обаче всички ученици вече трябва да кандидатстват в края на седми клас, тъй като тогава, а не в осми клас завършва основното им образование. Министър Вълчев обясни, че на практика всички ученици вече имат точно такава цел - да влязат в гимназия след седми клас, което обезсмисля съществуването на двете части на изпита.

„При формирането на крайната оценка няма да има промени”, заяви още министърът. Продължителността на теста остава същата - 150 минути. Съдържанието също няма да се променя, а по български и литература отново ще има трансформиращ преразказ. За децата със специални образователни потребности ще бъдат дадени допълнителни 80 минути - 30 минути за въпросите и 50 минути за преразказа.

От различни учебни школи, предоставящи курсове за подготовка на седмокласници, още в началото на учебната година алармираха, че модулите отпадат. Някои се оплакваха най-вече от това, че няма яснота по въпроса, което възпрепятства работата им. На тогавашното запитване на "Сега" от МОН заявиха, че модулите остават. Вчера от ведомството за пореден път потвърдиха тезата си. "Двата модула на практика не отпадат. Просто вторият модул от тази година става задължителен за всички. Учениците пак ще имат 60 минути за въпросите и 90 минути за преразказа. Новото е, че и двете части стават задължителни за всички", обясниха оттам. Това се отнася и за двата изпита.

На сайта на министерството е публикуван модел на НВО за 7-и клас, в който думите "първи" или "втори модул" липсват. Вместо това там пише, че изпитът от НВО по български език е писмен, равнището на компетентностите на седмокласниците се проверява чрез тест с общо 26 задачи, а времетраенето е 150 минути. 18 от задачите са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен. 6 са задачите с кратък свободен отговор, има 1 задача с разширен свободен отговор и 1 задача за създаване на текст. Публикувани са и примерни варианти на въпроси. Максималният брой точки от теста е 100. Оценките от националното външно оценяване в края на седми клас се изразяват само с количествени показатели - в брой точки, без да се приравняват към оценки. Преди оценката от първия модул се вписваше като текуща, докато вече резултатът от двата модула ще се използва като балообразуващ за класиране на учениците в гимназия (ще се вписва в свидетелството за основно образование).

НВО по български и литература е на 17 юни от 9 ч., а по математика - на 19 юни от 9 ч.

 

МАТЕРИАЛ

Според оповестения модел задачите по български ще са върху учебното съдържание от 5-и до 7-и клас, а задачите по литература - върху учебното съдържание, включено в учебната програма само за 7-и клас. Миналата година имаше драми тъкмо за литературните творби, върху които ще се препитват младежите, тъй като досега те бяха само върху изучаваните в 7-и клас. Родители негодуваха, че правилата се променят в движение, въпреки че новостите се знаеха още от 2016 г. Според компромисното решение на МОН, взето след техни протести, учениците, които ще завършат 7-и клас през учебната 2019/20 г., ще полагат изпит върху произведенията, изучавани в 6-и и 7-и клас, а чак през 2020/21 седмокласниците за първи път ще държат изпит върху творби, изучавани в 5-и, 6-и и 7-и клас. По математиката изпитът ще тества наученото между 5-и и 7-и клас още от тази учебна година.

 

 

 

Все още няма коментари

Още

Борисов: Няма да позволим на БСП отново да фалира банки

21.02.2019

1155 25
Маскиран опитал да влезе в дома на Емилиян Гебрев

21.02.2019

2192 21
Томислав Дончев на спешна среща във ВСС за е-правосъдието

21.02.2019

987

Влез или се регистрирай за да коментираш

×